Tesla бърза да завърши завода си до Берлин до средата на 2021 г.

Компанията на Мъск ще се конкурира на германския пазар на електромобили с водещи компании като Volkswagen и BMW

16:55 | 2 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla е напът да завърши новия си завод в близост до Берлин за по-кратък период, отколкото продължи строежа за този в Шанхай. Това заяви министър на регионалното правителство, цитиран от Bloomberg.

От Tesla обявиха, че искат да завършат предприятието в Грюнхайде до средата на 2021 г., което ще е по-бързо от строежа на завода в Китай, който продължи малко под година. Въпреки това пред германския проект се появяват различни малки пречки. Сред тях са критиките от страна на местни граждани, които са обезпокоени относно обезлесяването и използването на водата в района.

„Изглежда, че водещата цел на Tesla е да построи предприятието в близост до германската столица много по-бързо от мегазавода в Шанхай“, коментира Йорг Щайнбах, икономически министър на провинция Бранденбург, където ще е ситуирана фабриката. „По моите наблюдения тази цел ще бъде изпълнена успешно“, заяви той, цитиран от германския вестник Welt am Sonntag.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се насочва към сърцето на Германия, за да конкурира водещи компании като Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz, докато страната прави преход към масовото използване на електрически автомобили.

Правителството в Бранденбург има интерес да помогне за бързото и успешно завършване на завода на Tesla, тъй като вече няколко години местната власт има главоболие с отлагането на завършването на проекта за ново летище, което да обслужва германската столица и цялата провинция.