Германски икономисти: Втора коронавирусна вълна ще е по-пагубна за икономиката

Те призовават да не се бърза с повторното налагане на ограничения

13:15 | 1 август 2020
Обновен: 17:37 | 1 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Водещи германски икономисти са обезпокоени от значително нарастващия брой коронаинфекции на ежедневна база. "Евентуална втора вълна на коронавируса може да бъде икономически по-вредна от първата, тъй като много компании са засегнати, имат високи дългове и почти нямат резерви", заяви Марсел Фратцшер, президент на Германския институт за икономически изследвания (DIW), в Дюселдорф.

„Опитът на САЩ показва, че ясните правила и ранните ограничения са важни, за да се държи възможно най-ниска вълна на инфекции и да се редуцират икономическите щети“, уточни Фратцшер.

"Ако болшинството от населението се държи отговорно, ограниченията и щетите могат да бъдат сведени до минимум", посочи още директорът на DIW.

Директорът на свързания с работодателите институт за германската икономика (IW), Майкъл Хютер, призова да не се бърза с налагането на втора блокада на национално равнище с оглед на заразата.

Към момента обаче не е възникнала повсеместна опасност на територията на страната. „Не считам следващо извънредно положение за наложително“, каза Хютер, допълвайки, че всеки регион трябва да помисли за своя стратегия.

Президентът на Федералната асоциация на малкия и среден бизнес в Германия (BVMW) Марио Оховен също апелира към политиците да не налагат повторна блокада в случай на увеличаване на броя на заразените.

"Би било безотговорно да докараме германската икономика до разруха", заяви той. По думите му, дори и локалните огнища  на зараза да доведат до ръст в броя инфекции, до извънредно положение не трябва да се стига.

„Икономическото въздействие на подобна мярка не е предвидимо особено след като федералното правителство прахоса спасителния пакет в размер на 1,2 трилиона евро“, каза Оховен.

В този ред на мисли Германската търговска асоциация (HDE) апелира хората да се придържат към правилата за хигиена и социална дистанция.

„Притеснително е, че много хора очевидно вече не спазват толкова стриктно правилата и броят на заразените отново се увеличава“, предупреди президентът на HDE Йозеф Санктьоханзер. Той призовата потребителите към това да бъдат отговорни и да не се унищожава постигнатото до момента.

"При втора блокада много търговски компании вече няма да могат да бъдат спасени", твърди Санктйоханзер. В периода между средата на март и средата на април голяма част от търговията на дребно в цялата страна трябваше да бъде преустановена.

С това решение на федералните правителството и отделните правителства на провинциите по-нататъшното разпространение на вируса бе овладяно в пика на пандемията. 50 хил. работни места в търговски обекта в цялата страна са застрашени от кризата, изчислява HDE.

Междувременно, след намалението на ДДС, инфлацията в Германия отново е отрицателна за първи път от четири години. Потребителските цени паднаха с 0,1% през юли на годишна база.

Броят на безработните в Германия нараства с 57 хил. до 2,91 млн. през юли на месечна база и с 635 хил. на годишна база. Делът на безработицата в рамките на един месец се повишава с 0,1 процентни пункта до 6,3%.

Отделно, БВП на Германия се свива с 10,1% на тримесечна база, което е най-тежкият спад от началото на водене на статистика за тримесечита през 1970 г., като понижения се отчитат при износа, потребителските разходи и инвестициите. Високата безработица представлява продължаващ риск, който заплашва възстановяването.