Доклад на ЕЦБ: Схемата за частична безработица е щит за европейския трудов пазар

Обезщетенията също са сред предимствата за служителите в компании в еврозоната

19:07 | 30 юли 2020
Обновен: 19:11 | 30 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Billy H.C. Kwok/Bloomberg
Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) пазарът на труда в еврозоната е останал сравнително стабилен в много страни. Икономистите на банката отдават причината за това отчасти и на схемата за частична безработица. До края на май равнището на безработица не надминава прогнозите въпреки историческия икономически спад, сочи последният за момента месечен доклад на централната банка, пише Der Spiegel.

Развитието както на заетостта, така на безработицата е било "доста сдържано" в условията на коронакризата, коментират от банката. Спрямо САЩ европейският пазар на труда и еврото са се представили значително по-добре.

В своя доклад експертите на ЕЦБ се позовават на различни статистически методи между еврозоната и САЩ. В страни от еврозоната много хора не са регистрирани като безработни, а като "икономически неактивни лица". В този ред на мисли те изпадат от официалната статистика за безработицата. Основна причина за по-доброто представяне на еврозоната е също, че служителите получават обезщетения при безработица.

„Предварителните оценки за броя на засегнатите служители могат да бъдат получени от заявките на компаниите за включване по схемата за непълен работен ден“, се отбелязва в месечния доклад. От него става ясно, че делът на тези работници вече е значителен.

Експертите на ЕЦБ считат, че максималният брой служители в Германия, засегнати от частичната безработица време или временно отстраняване от длъжност, достига 10,6 млн., във Франция - 12 млн., в Италия - 8,1 млн, в Испания - 3,9 млн., а в Холандия - 1,7 млн.