Великобритания сключи сделка за 60 млн. дози потенциална ваксина срещу Covid-19

Страната се готви усилено за мащабна ваксинация на населението, докато правителството сключва договори с още фармацевтични компании

21:46 | 29 юли 2020
Обновен: 21:46 | 29 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Sanofi и GlaxoSmithKline, които си партнират в разработването на ваксина срещу коронавируса, сключиха споразумение за предоставянето на 60 млн. експериментални дози на Великобритания, съобщава Bloomberg.

Споразумението показва решителните стъпки, които британското правителство предприема, за да осигури ваксинации на населението на страната от 66 млн. души. Великобритания вече е осигурила най-много дози на глава от населението в световен мащаб, като по този показател изпревари САЩ, сочат данни на базираната в Лондон фирма за анализи Airfinity.

Преди седмица британското правителство обяви, че купува 90 млн. дози потенциални ваксини от Valneva SE и партньорството между Pfizer и BioNTech SE. Фармацевтичната компания AstraZeneca, която си партнира с университета „Оксфорд“, планира да предостави до 30 млн. дози на Великобритания до септември, като част от договор за доставката на общо 100 млн. ваксини.

Това означава, че Великобритания ще се сдобие с най-малко 250 млн. дози потенциални ваксини срещу коронавируса. Страните вероятно ще се нуждаят от големи количества, тъй като не е ясно колко от разработените ваксини ще са ефективни. Също така експерти смятат, че е възможно използването на няколко дози върху един човек за постигането на ефективност.

„От особено голямо значение е компаниите и държавите да си сътрудничат, за да осигурят достъп до ваксини на всички граждани в световен мащаб“, коментира Греъм Куксон, изпълнителен директор на фирмата за проучвания Office of Health Economics.

Докато САЩ, Великобритания и други богати държави бързат да сключват споразумения за доставки с водещи производители на ваксини, редица здравни експерти се опасяват, че много граждани от различни страни няма да имат достъп до лечение. Преди седмица Pfizer и BioNTech сключиха споразумение за близо 2 млрд. долара за доставка на ваксини срещу Covid-19 за САЩ.