Бил Гейтс: Южнокорейска фирма ще е готова с 200 млн. ваксини срещу Covid-19 през 2021 г.

Американският милиардер е амбициран да установи тясно сътрудничество с Южна Корея в борбата с пандемията

10:02 | 26 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Бил Гейтс. Снимка: Bloomberg
Бил Гейтс. Снимка: Bloomberg

Южнокорейската фармацевтична компания SK Bioscience, която е подкрепяна от съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, вероятно ще бъде способна да създаде 200 млн. ваксини срещу коронавируса до юли 2021 г. Самият Бил Гейтс е уведомил за това президента на Южна Корея Мун Дже-ин в свое писмо до него, съобщава Bloomberg.

Американският милиардер се стреми да установи тясно сътрудничество с Южна Корея, обявиха от пресцентъра на кабинета на южнокорейския президент в неделя, като се позовават на писмото на Гейтс.

Гейтс и президента Мун Дже-ин обсъдиха в телефонен разговор през април възможностите за потенциално сътрудничество в борбата срещу коронавируса и разработването на ваксина, отбелязват от Сеул.

В момента много държави се надпреварват за откриването на ваксина срещу Covid-19. Подобно откритие би защитило гражданите по света от вируса, който удари тежко световната икономика. Гейтс коментира, че инвестициите в предприятия в различни държави по света могат да гарантират, че регионите извън САЩ няма да бъдат изоставени в битката срещу пандемията и  надпреварата за откриването на ваксина.

В писмото си Гейтс изразява възхищението си от постигнатото от Южна Корея в битката за ограничаването на разпространението на коронавируса. Американският милиардер уточнява, че ограничителните мерки в страната и усилията на частния сектор за разработването на ваксина са от изключително значение. Фармацевтичната компания SK Bioscience получи финансиране в размер на 3.6 млн. долара от фондацията Bill & Melinda Gates за разработването на ваксина.