Бразилия ще произвежда ваксини срещу коронавируса най-късно от януари

Страната сключи сделка с Великобритания за трансфер на технологии, за да произвежда ваксини на местно ниво

11:40 | 28 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Рио де Жанейро, Бразилия. Снимка: Leandro Cunha/Bloomberg
Рио де Жанейро, Бразилия. Снимка: Leandro Cunha/Bloomberg

Бразилия, която е на второ място в света по брой потвърдени случаи на коронавирус и жертви, сключи сделка с Великобритания, чрез която ще може да произвежда на местно ниво ваксини срещу Covid-19. Ваксината към момента се разработва съвместно от университета „Оксфорд“ и фармацевтичната компания AstraZeneca, съобщава Bloomberg.

Бразилия ще разпредели 287 милиона долара, за да купи необходимите съставки за 100 млн. дози ваксини, които ще произвежда на местно ниво след трансфера на технологиите. Това обяви главният секретар на здравното министерство на страната Елсио Франко по време на официална пресконференция в столицата Бразилия.

Първата поръчка, независимо от крайния резултат на клиничните тестове на ваксината, ще струва на Бразилия 127 млн. долара, обяснява Франко. Тя ще включва 30.4 млн. дози, които ще бъдат доставени през декември и януари, както и трансферът на технологиите.

По думите на Франко е необходимо да се поеме подобен риск, тъй като е нужно да се намери спешно ефективно решение, което да е в подкрепа на доброто здравословно състояние на гражданите и възстановяването на растежа на икономиката.

По план след като ваксината докаже ефективността си, ще бъдат произведени допълнителни 70 млн. дози в института за научни изследвания Fundacao Oswaldo Cruz и в института по имунология Bio-Manguinhos за общо 160 млн. долара.

В събота Бразилия регистрира 1109 нови смъртни случаи от коронавирус. Така общият брой на жертвите от Covid-19 в латиноамериканската страна вече е над 57 хил., а броят на потвърдените случаи нараства с близо 38 хил. до 1.31 млн. Единствената страна с по-голям брой заразени в световен мащаб засега е САЩ.