Бразилия отново трябва да публикува броя на заразените с коронавирус

С над 700 хил. заразени и 37 хил. починали Бразилия вече е най-засегнатата от пандемията държава след САЩ

08:45 | 10 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Andre Borges/Bloomberg
Снимка: Andre Borges/Bloomberg

Бразилия отново трябва да публикува общия брой заразени с коронавирус, след като временно бе спряла да го прави, пише Die Zeit.

Върховният съд в Бразилия разпореди на правителството в страната отново да започне да публикува данните за броя на заразените с коронавирус хора, както и броя на починалите. Съдия Александър де Мораес заяви, че правителството следва съобщава данните преди уикенда и че държавата се задължава да информира обществото.

От миналия уикенд в статистическите данни за коронавируса на Министерството на здравеопазването се изнасят само новорегистрираните случаи през последните 24 часа за съответния ден. Въпреки това липсва общият брой на хората, които са се разболели и починали от началото на пандемията. Президентът Джаир Болсонаро изтъкна аргумента, че „общият брой не определя как страната овладява пандемията“.

Вместо данните за ежедневния брой на новите инфекции и смъртни случаи да се представят в 19:00 ч., публикацията по нареждане на Болсонаро се отлагаше за 22 ч. с цел да се се избегне застъпването ѝ в бразилските вечерни новини.

Здравни експерти, депутати и юристи критикуваха това решение. Съвет на здравните министри в отделните щати се обяви срещу промените. "Авторитарният, нетактичен, нехуманен и неетичен опит смъртта от коронавируса да бъде невидима няма да бъде успешен", коментираха от  групата. Освен това обединение от важни медии в страната публикува обобщено данните за отделните щати по часове.

Натискът върху Болсонаро заради коронавируса нараства. Президентът многократно омаловажи вируса, определяйки го като „малък грип“. За да се избегне сериозен икономически спад, той дълго време се противопоставяше на мерките в борбата с пандемията и изискваше правителствата на отделните щати да оттеглят освоите мерки.

Той се включи и в протестни демонстрации, игнорирайки правилата за спазване на хигиена. Няколко министри на здравеопазването, които разкритикуваха методите му за справяне с пандемията, бяха уволнени.

С над 700 хил. заразени и 37 хил. починали Бразилия вече е най-засегнатата от пандемията държава след САЩ – заради което като причина все повече се посочва лошото управление на Болсонаро в условия на криза. По последни проучвания той среща подкрепата на само една трета от населението на страната.