Първата ваксина срещу Covid-19 може да бъде одобрена в ЕС още през 2020 г.

Оксфордският университет и AstraZeneca публикуваха обещаващи резултати от ранни тестове

21:30 | 21 юли 2020
Обновен: 21:37 | 21 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските регулатори може да одобрят първата ваксина срещу Covid-19 през тази година, след като поредицата от тестове, които водещите производители направиха, показаха обещаващи резултати, пише Bloomberg.  

"Подготвяме се за тази възможност, така че ние като регулатори да сме готови”, каза в интервю във вторник Марко Кавалери, ръководител на антиинфекциозните средства и ваксините в Европейската агенция по лекарствата (EMA) . „Въпросът е дали тези резултати ще бъдат достатъчно задоволителни за получаване на одобрение до края на 2020 г.“ 

Данните от тестовете, производствените и клиничните решения ще бъдат оценявани от регулатора в реално време, за да се ускори процеса на одобрение.  

Този подход би трябвало да позволи на успешната ваксина да бъде одобрена в рамките на няколко дни, след като бъде представена, каза Кавалери.  

Оптимизмът нараства, след като Оксфордският университет и AstraZeneca публикуваха в понеделник обещаващи резултати от ранни тестове на ваксина върху хора. Партньорите в изработване на ваксина Pfizer и BioNTech, както и базираната в Китай CanSino Biologics, също обявиха ранни положителни данни от тестовете си.  

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви, че компанията се надява да успее да започне да доставя ваксина до края на годината. 

Първата одобрена ваксина вероятно ще бъде само за възрастни, тъй като тестването на деца отнема повече време, а и децата не изглеждат толкова сериозно засегнати от болестта, каза Кавалери.  

Необходими са повече изследвания относно скоростта на предаване при деца и регулаторът ще трябва да вземе предвид рисковете и ползите от ваксинирането им, каза той. 

Ефективност 

За разлика от Aмериканската администрация по храните и лекарствата (FDA), ЕМА отказа да постави цел за ефикасността на ваксината и реши да изчака, докато не бъдат налични повече данни. FDA заяви, че всяка кандидат-ваксина ще трябва да предотврати болестта или да намали тежестта ѝ при поне половината от ваксинираните, за да спечели одобрение. 

„Засега е много трудно да се определи, какъвто и да е праг“, каза Кавалери. „Трябва да разгледаме рисковете и ползите от ваксините, след като данните станат достъпни и това изключва възможността да бъдем толкова категорични за минималното приемливо ниво на ефикасност“, доави той.