Индия иска да е готова с ваксина срещу коронавируса от 15-ти август

Много здравни експерти се опасяват, че ускореният процес по клинични тестове може да има негативен ефект

13:04 | 4 юли 2020
Обновен: 13:13 | 4 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индия си постави амбициозната цел да е готова с разработена за разпространение ваксина срещу коронавируса до шест седмици, съобщава Bloomberg.

Bharat Biotech International, индийски производител на ваксини, получи одобрение от регулаторите да започне клинични тестове върху хора по-рано през тази седмица, но пък вече има подкрепата на водещ държавен орган по медицински изследвания, което ускорява процеса.

„По план ваксината трябва да бъде пусната в полза на общественото здраве в страната от 15-ти август“, отбелязват от Индийския съвет по медицинските изследвания (ICMR). „Този проект е приоритетен и ще бъде следен на най-високо равнище от правителството“, се посочва още в позицията на организацията.

Все още няма доказателства, че е безопасно ваксината на Bharat Biotech да се използва върху хора, както и няма доказателства, че би била ефективна срещу коронавируса. Поставеният срок за масова употреба на ваксината е значително по-кратък спрямо този на американските и китайските производители на лекарства. Голяма част от тях започнаха клинични тестове върху хора преди месеци и сега влизат в последния от трите етапа.

Заявката подчертава спешната нужда на Индия да се справи с овладяването на разпространението на коронавируса. Заразените в страната са 640 хил. души, а починалите са над 18.6 хиляди. ICMR ще набира доброволци за тестването на ваксината до 7-ми юли.

Забързаният процес предизвика притеснения сред медицинската общност. „Такъв ускорен процес на развитие не е правен никога за какъвто и да е вид ваксина в Индия, дори и при тези, които са тествани в други страни“, написа в профила си в Twitter Анант Бан, медицински изследовател в индийския университет Manipal.

Правителството в Индия се отказа от строгите ограничителни мерки срещу коронавируса, въпреки че не се наблюдава забавяне на разпространението на болестта в страната. Ето защо кабинета на министър-председателя Нарендра Моди бърза да осъществи друг вид контрол върху коронавируса.