Индия се превърна в новото огнище на пандемията в Азия

Страната се нареди на 11-то място по брой на заразените в световен мащаб

17:01 | 16 май 2020
Снимка: T. Narayan
Снимка: T. Narayan

Случаите на заразени с коронавирус в Индия надвишиха тези в Китай, което я направи поредната страна, по-засегната от държавата, от която пандемията започна да се разпространява, съобщава Bloomberg.

Идния съобщи за 3787 новозаразени в петък, с което общият брой на заразените в страната достигна 85784 и изпревари Китай, където има 84038 заразени. Втората страна по брой на населението в света сега се нарежда като 11-тата най-засегната в глобален мащаб, сочат данни на университета "Джон Хопкинс".

Ръстът на заразените подчертава ограниченото влияние на мерките, които правителството предприе на 25-ти март. Близо два месеца след въвеждането на ограниченията, Индия не отчита изглаждане на кривата, подобно на ситуацията в Италия и Испания, където броят на новозаразени започна да се понижава скоро, след като рестрикциите влязоха в сила. Китай също успя да овладее разпространението, въвеждайки пълна карантина на Хубей, провинцията, в която беше установен първият случай.

Броят на новозаразени продължава да се покачва в Индия, въпреки че мерките предвидиха почти всичките ѝ жители (1.3 милиарда) да останат по домовете си - главно, защото повечето райони на страната са много гъсто населени, което прави социалното дистанциране невъзможно. В бедните квартали на Мумбай по седем души живеят в една стая, а дори семействата от средната класа често живеят в твърде малки апартаменти в големите градове.

На фона на нарастващата икономическа цена от мерките за овладяване на заразата, премиерът Нарендра Моди започна да разхлабва ограниченията в някои части от страната, което води до риск до увеличаване на заразените.

Централните и местните власти в страната предвидиха стотици хиляди легла за изолация на блолни и десетки хиляди легла за лечение на тежко болните в очакване на пика на заразата.

Това помогна значително на крехката здравна система на страната - смъртните случаи в Индия са 2753, по-малко от жертвите в Китай - 4637. Фактът обаче, че Индия прави много по-малко тестове на населението си, кара някои ескперти да смятат, че в страната има повече случаи на заразени от установените.