Как един щат в Индия дава урок на останалия свят за справяне с пандемията

Керала разполага с около 2000 добре функциониращи държавни и частни болници и центрове за лечение на Covid-19 във всеки район

11:35 | 31 май 2020
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Кои правителства се справят успешно с пандемията през последните месеци? Тези от Нова Зеландия, Южна Корея, Тайван, Германия, например. В този списък обаче липсва и един щат в южна Индия - Керала, разположен на Малабарския бряг. Там живеят близо 35 милиона души, около 140 000 от които в момента са под карантина, повечето от тях я прекарват в домовете си. Властите в държавата регистрираха около 900 души, заразени с коронавирус, от които досега са починали 7 – това съответства на равнището на заболеваемост в Тайван, която има 12 милиона по-малко жители и е значително по-богата, пише Андреа Бьом за Die Zeit.

Това постигнато равновесие е удивително - не само в сравнение с останалата част от Индия, където в момента милиони хора са без доходи и препитание заради ограниченията, но и на фона на останалия свят.

Брутният вътрешен продукт на Керала е 2000 долара на глава от населението. За сравнение: в САЩ е 63 хил. долара, а в Германия - 48 хил. долара. Комунизмът в Керала, представляван от Индийската комунистическа партия, съответства на онова, което бихме нарекли социалдемократическа политика в Европа. Но тя се провежда ефективно, благодарение на което Керала отдавна инвестира в своята здравна и образователна система и успешно се бори с бедността, посочва Бьом в анализа си.

"Керала разполага с около 2000 добре функциониращи държавни и частни болници и центрове за лечение на Covid-19 във всеки район. Предоставя се информация, осигурява се спазване на карантината. Многобройни здравни работници следят контактите между хората и веригите на предаване на вируса. Стотици местни центрове за помощ предоставят възможност за настаняване и храна на засегнатите от кризата мигранти. Учениците получават правото си на безплатно хранене, което им се доставя вкъщи. Всеки от най-бедните жители пък получава символична социална помощ", допълва анализаторът.

Разбира се, не всичко протича гладко, отбелязва Бьом.

Напоследък броят на случаите с коронавирус в региона отново се увеличава – основно поради факта, че все повече гастарбайтери от страните от Персийския залив, които не са желани повече там, се завръщат у дома. Как Керала ще се справи с икономическия спад все още никой не може да каже.

Едно е ясно – там принципът на общественото благосъстояние се прилага за всички жители, независимо от тяхната религиозна принадлежност или произход. Успехът на щата контрастира обнадеждаващо на идеологията на премиера на Индия Нарендра Моди и налагания от него инду-национализъм. Но това е урок и за други страни, пише Die Zeit.

Андреа Бьом съпоставя как се справят по-бедните от тях. Противно на западните клишета и очаквания, африканските държави все още не са се разпаднали под ударите на пандемията. Подобно на Керала, много от тях инициират здравни проверки, комендантски часове и затваряне на училища много по-бързо от САЩ и доста европейски страни, като така забавиха разпространението на вируса. Но сега те са изправени пред дилема – разбира се, времето не им е достигнало за подготовка на болниците за прием на повече пациенти, тъй като здравните системи преди това вече са били разрушени, пояснява авторът.

В момента местните неправителствени организации и доброволци доставят храна по градовете, особено в бедни райони на Кения. Дори снабдяват пациенти с ХИВ в Уганда с лекарства. Огромната енергия и креативност на гражданското общество е възхитителна, изтъква Бьом. Но това не може да замени действията на правителството, пише Die Zeit.

Вече има демонстрации срещу ограниченията за пътуване и излизане и продоволствените лишения, които те носят - в Зимбабве, в Южна Африка, Нигерия и на други места. Тези протести ще зачестяват и не бива да се отхвърлят с обяснението, че са просто "хаотични бунтове на глада". Те са свързани с местното управление, подкрепени от млади хора, които знаят точно какво им дължат правителствата, а именно политика на общото благо.

Богатите страни също могат да вземат пример от Южна Индия. По-големият брой легла в интензивните отделения и повечето запаси от респиратори и защитни средства няма да са достатъчни в настоящата ситуация. Заболяването не изисква само спешна медицинска, но и социална и хуманитарна подкрепа, пише в заключение Die Zeit.