Пандемията може да доведе до недостиг на храна в Латинска Америка

Експерти се опасяват, че скокът в цените на хранителните продукти в региона може да предизвика вълна от бунтове

21:35 | 14 май 2020
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Скокът в цените на храните в Латинска Америка създава още по-големи трудности за най-бедните семейства в региона, които бяха засегнати от корнавирусната пандемия, и засилва вероятността за организирането на бунтове със социални искания, пише Bloomberg в свой анализ.

Храните и напитките в Бразилия, Мексико, Колумбия и Чили поскъпнаха осезаемо още през изминалия месец, а други продукти или услуги отчетоха значително по-лек ръст в цената си или дори поевтиняха.

„Ръстът на цените на хранителните продукти ме притеснява много“, написа в профила си в Twitter Джонатън Хийт, член на управителния съвет на Мексиканската централна банка. „Това е компонентът на инфлацията, който удря най-бедните в обществото възможно най-силно, както и хората, които наскоро са загубили работата си“, обяснява той.

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса нарушиха веригите за доставка на храни, но и предизвикаха масово изкупуване на стоки от страна на някои притеснени от ситуацията потребители. „Запасите на хранителните продукти в центровете за дистрибуция в Колумбия са се понижили с 16% през първата поливна на април, което вероятно е причината за по-високите цени", обяснява Луис Фернандо Мехия, председател на базирания в столицата Богота институт Fedesarrollo. В бедните квартали в Богота много домакинства поставиха червен плат на прозорците си като сигнал, че имат крайна нужда от храна. А в съседна Венецуела се стигна до бунтове заради липсата на различни хранителни продукти.

В Централна Америка и Карибския басейн несигурността за достъп до храна е по-голяма заплаха от коронавируса, сочи доклад на консултантската група за изследване на риска Maplecroft.

„Разпространението на заразата, проблемите за транспорта, отменените пътувания, карантинните мерки и ограниченията върху движението нарушават доставките на храна. Това води до покачване на цените и засилва риска от бунтове“, коментират анализаторите от фирмата Химена Бланко, Виктория Гама и Мариано Пабло Мачодо.

„Покачването на цените на храните, наличието на голяма работна сила в сивия сектор и бедността засилват риска от бунтове в страните от Централна Америка и Карибския басейн“, пише още в доклада на групата.