Проучване: Ваксина срещу Covid-19 няма да сложи край на пандемията преди 2021 г.

Goldman Sachs обаче обяви, че САЩ могат да имат ваксина още до края на тази година

19:04 | 17 юли 2020
Обновен: 19:09 | 17 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Eve Edelheit/Bloomberg
Снимка: Eve Edelheit/Bloomberg

Почти две трети от лидерите в здравната индустрия очакват коронавирусната пандемия да продължи през втората половина на 2021 г. или по-дълго на фона на намаляващите надежди за налична ваксина срещу Covid-19 през тази година, съобщава Bloomberg. 

Наличието на ефективна ваксина е основното опасение за 71-процентен дял от респондентите, участвали в изследване на Lazard, проведено сред ръководители на компании и инвеститори в здравната индустрия. Според 61-процентен дял от допитаните най-важният фактор за установяване на “новото нормално” в постпандемичния свят е именно наличието на ваксина. 

Почти две трети от анкетираните обаче посочват, че не очакват широко достъпна ваксина да е налична преди втората половина на 2021 г. 

Лидерите на компаниите от здравния сектор „мислят трезво за времето, което вероятно ще отнеме да се разработят широко достъпни ефективни ваксини, за да бъде под контрол пандемията от Covid-19, като те очакват това да не се случи до 2021 г., ако не и по-късно“, заяви в изявление ръководителят на Lazard's Healthcare Group.

Междувременно Goldman Sachs заяви, че Moderna може да подаде документи за вътрешните резултати на своята ваксина срещу коронавируса към американските регулатори по-рано от очакваното. 

Биотехнологичната компания ще започне изпитания с 30 хиляди пациенти на 27 юли, като шансовете за по-ранно подаване на резултатите са подценени, смятат анализатори. 

Според Goldman вероятността за получаване на успешна ваксина през 2020 г. е допълнително увеличена от още четири програми, за които е предвидено да влязат в последна фаза на изпитанията по-късно това лято. 

Ваксините, за които се очаква да започнат мащабни тестове, са на Pfizer, която работи в партньорство с BioNtech, на AstraZeneca и Оксфордския университет, на Inovio Pharmaceuticals и на Sinovac Biotech.

Колко бързо ваксина може да получи регулаторно обобрение е обект на множество дебати на Wall Street, имаки се предвид, че анализаторите оценяват възможността това да се случи преди президентските избори в САЩ през ноември.