Как да се върнем към по-нормален начин на живот, докато чакаме ваксина?

От драконовски мерки до необходимост от съдействие на гражданите

18:02 | 27 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Страните членки на Европейския съюз експериментират с нови начини за справяне с коронавируса. Германия, Португалия и Италия прилагат избирателни или „умни“ блокади, като затварят по-малки области в отговор на нов ръст на броя на заразените за сметка на затварянето на цели страни, пише Фердинандо Джулиано за Bloomberg, цитиран от investor.bg.

Този подход е единствената надежда за връщане към по-нормален живот, докато чакаме ваксина. Но той също така подлага на значително по-тежко бреме държавния сектор в сравнение с общите блокади. Здравните власти трябва да гарантират, че малки епидемии няма да излязат извън контрол и да наложат по-строги мерки.

Германия регистрира редица огнища в кланици, което накара местните власти да обявят нови блокади като например община Гютерслох и да въведат частични блокади като в близкия град Варендорф. През последните няколко месеца Италия успява да овладее някои малки огнища, включително едно в малката област Молизе и една в Рим, без да се налага да въвежда допълнителни ограничения. Но южната област Калабрия наложи неотдавна карантина в част от крайбрежния град Палми след нарастване на случаите. А след тревожен нов ръст на случаите Португалия нареди на магазини в части на област Лисабон да затварят по-рано наред с други ограничения.

Някои от тези случаи показват удивителни сходства. Например, много от новите локални епидемии идват от мигрантски общности, които живеят в пренаселени квартали или имат несигурна работна среда. Това се отнася за месопреработвателен завод, притежаван от Toennies Group в Германия, където над хиляда служители, повечето от които мигранти от Източна Европа, се оказаха заразени с COVID-19. Това важи и за много по-малки епидемии в централната италианска област Марке. Сходна е ситуацията и в Португалия. В края на май избухна епидемия в лисабонския квартал „Жамайка“, който вече се бори с жилищна криза. Здравните заведения са друг потенциален източник на зараза, както и при възникналото неотдавна огнище в Рим.

До този момент властите успяват да овладеят епидемиите. В Италия броят на новите заразени е стабилен през последните седмици въпреки значителното отваряне на икономиката. В Германия репродукционният коефициент R на коронавируса, който измерва колко хора средно заразява един вирусоносител, рязко се увеличи до близо три миналия уикенд, което е доста над необходимото равнище от един, за да се смята, че епидемията е под контрол.
За щастие този фактор започва да отслабва. Според института „Роберт Кох“ в страната това не е особено тревожно, тъй като общият брой на случаите остава относително нисък.

Този системен подход към блокадите в никакъв случай не е отрицание на по-драконовските мерки, които въведоха повечето европейски страни по-рано. Всъщност настоящата стратегия може да проработи, защото Европа до голяма степен овладява новите случаи на зараза. Тя не изглежда обаче осъществима за страни като САЩ и Бразилия, където новозаразените продължават да растат в много области.

Умните блокади изискват сътрудничеството на гражданите – носене на маски и спазване на социално дистанциране са два от начините за намаляване на риска от нов ръст на случаите. Но голяма част от бремето пада върху правителствата. Те трябва да откриват новите случаи бързо чрез бързо тестване и проследяване на контактните лица, за да ограничат заразата.

Още по темата четете на investor.bg