Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Здравната система у нас е готова за всички сценарии с коронавируса

Доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", Бизнес старт, 25.06.2020

10:07 | 25 юни 2020
Обновен: 14:04 | 25 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

В началото имаше страх, защото не се знаеше какво точно представлява болестта от коронавирус. Сега има ориентация. Капацитетът за лечение на пациенти в болниците е предостатъчен за каквато и да е вълна на коронавируса. Това каза доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Климатичните условия през есента може да доведат и до ръст на боледуващите. Но здравната система може да понесе такова увеличаване. Почти винаги има около 20 хил. свободни легла в болниците в страната". 

Той коментира, че броят на новите случаи на дневна база в страната не е сериозен. 

"Броят на откритите случаи е пропорционален на направените изследвания. Важно е да бъде упоменато къде се провеждат изследванията - дали в региони с повишено заразяване или други. С лабораторни изследвания откриваме броят на заразените. Това не означава, че сме открили броят на болните. От тях малка част боледуват, а още по-малка част боледуват тежко. Трябва да се съобщава реално броят на тежко болните и тези на лечение".

По думите му болестта съществува, но не в този обем, в който ни плаши.

Доц. д-р Спас Спасков отбеляза, че броят на заразените медици също не е сериозен, тъй като в здравния сектор в България работят общо близо 120 хил. души. 

"Коронавирусът започна да ни учи на добри правила на хигиена. Не вярвам да избухне сериозен взрив на коронавируса след пристигането на чужди туристи. Здравната ни система е готова за каквото и да е".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.