Великобритания: Руски хакери крадат изследвания за ваксината срещу Covid-19

Хакерите са част от група, наречена APT29

17:06 | 16 юли 2020
Обновен: 17:06 | 16 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Руски хакери целят пробив в организации, разработващи ваксини срещу коронавируса, предупредиха експерти по сигурността, цитирани от BBC. 

Според Националния център за киберсигурност на Великобритания (NCSC) хакерите “почти сигурно” оперират като “част от руските разузнавателни служби”. 

Те посочват, че групата е използвала злонамерен софтуер, за да опита да открадне информация, свързана с разработването на ваксина срещу Covid-19.

Предупреждението беше публикувано от група експерти, включително NCSC, Канадската организация за сигурност на комуникациите (CSE), Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, Агенцията за киберсигурност и инфраструктура (CISA) и Американската агенция за национална сигурност. 

Хакерите са част от група, наречена APT29, става ясно още от доклада. 

Те са се възползвали от недостатъци на софтуера, за да получат достъп до уязвими компютърни системи, използвайки злонамерен софтуер - WellMess и WellMail, за да качват и изтеглят файлове от заразени машини.

Също така те са подмамвали хора да предават чувствителни данни, използвайки фишинг атаки. 

„През цялата 2020 г. APT29 е работила срещу различни организации, участващи в разработването на ваксини срещу Covid-19 в Канада, САЩ и Обединеното кралство с намерение да се откраднат информация и интелектуална собственост, свързани с разработването и тестването на ваксините", се посочва в доклада.

Той не конкретизира кои организации са били обект на атаките, както и не дава данни за това каква информация е била открадната. 

"Ние осъждаме тези отчайващи атаки срещу хората, които вършат жизненоважна работа за борба с коронавирусната пандемия", заяви директорът на операциите на NCSC Пол Чичестър в изявление по имейл.

„Работейки с нашите съюзници, NCSC се ангажира да защитава най-критичните ни активи и наш основен приоритет в този момент е да защитим здравния сектор“, добави той, цитиран от Bloomberg.