FDA охлади оптимизма на Wall Street за налична ваксина срещу Covid-19 през 2020 г.

Инвеститорите очакваха, че първата ваксина може да е налична през есента заради наближаващите избори в САЩ

20:53 | 1 юли 2020
Обновен: 21:53 | 1 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Cole Burston/Bloomberg
Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Новите стандарти на Агенцията по храните и лекарствата (FDA) относно развитието на коронавирусна ваксина потушават оптимизма на Wall Street, че надежден метод за предотвратяване на разпространението на Covid-19 ще бъде наличен преди изборите в САЩ, пише Bloomberg. 

"Стандартите на FDA за извънредно разрешение за ползване не са много по-ниски от тези, които са необходими за пълното одобрение на ваксина и първите разрешителни вероятно няма да бъдат издадени преди началото на 2021 г.", смята анализатор на SVB Leerink.

В бележка до клиентите си той пише, че е трудно проучванията да обхванат хиляди пациенти, да им бъде поставена ваксина и след това безопасността ѝ да се наблюдава в продължение на шест месеца или повече и в същото време тя да получи одобрение преди края на годината. Напълно одобрена ваксина ще се нуждае от "обширни данни за безопасност и пълна клинична ефективност", смята експертът.

Инвеститорите очакваха, че първата ваксина може да е налична през есента, тъй като американския президент Доналд Тръмп настоява за това на фона на наближаващите президентски избори в САЩ. Разработчиците на лекарства и ваксини, включително Johnson & Johnson, Merck, Pfizer и Moderna, участват в програмата "Warp Speed" на администрацията на Тръмп, която е предназначена за по-бързото разработване на ваксина. 

Акциите на Pfizer поскъпнаха с 4,7% следобeд в сряда, след като ранните данни показаха обещаващи ефекти на ваксината, която компанията изготвя съвместно с BioNTech. Междувременно книжата на компанията с малка капитализация Inovio Pharmaceuticals, която също разработва ваксина, поевтиняха с над 27%, а цените на акциите на Moderna, един от лидерите в сферата, се понижиха със 7,5%. 

"И трите програми за ваксини вероятно ще се нуждаят от по-дългосрочни резултати, за да се установи ясно безопасността им", смята анализаторът на SVB Leerink. Според него няма да има налична ваксина през 2020 г. Вместо това той очаква, че пълното одобрениe на дадена ваксина може да се случи след две или три години, като широкото ѝ одобрение ще отнеме още година след това.