Турция затяга контрола върху социалните мрежи

Анкара ще очаква социалните мрежи да премахват съдържание от платформите при настояване от властта

15:55 | 21 юли 2020
Обновен: 15:55 | 21 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на Турция Реджеп Ердоган. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Президентът на Турция Реджеп Ердоган. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Управляващата партия в Турция и нейният националистически коалиционен партньор внесоха законопроект, който предвижда затягане на държавния контрол върху социалните медии. По този начин ще се изпълни една от заявките на турския президент Реджеп Ердоган, съобщава Bloomberg.

Според законопроекта, който е внесен от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и Движението на националистите, социалните медии ще са длъжни да назначат свой представител в Турция. Ако това не бъде изпълнено широчината на честотната лента на интернет трафика на съответната платформа ще бъде намаленa с 90%.

Сред изискванията са също така фирмите да изпълняват исканията за премахване на съдържание, което се счита за незаконно от властта до 48 часа от подаването на сигнала, или да платят глоба в размер на 30 милиона лири (4.4 млн. долара). Също така социалните мрежи ще са длъжни да съхраняват данните на потребителите в Турция на местни сървъри.

В началото на този месец Ердоган заяви, че трябва да се въведе ред в социалните мрежи. Турция вече следи отблизо процесите в социалните мрежи, като властта в Анкара преди време ограничи достъпа до Twitter. Турция се нарежда зад Зимбабве, Руанда и Азербайджан по свобода на интернет, според класацията на Freedom House – базирана в САЩ неправителствена организация, чиято дейност е с фокус върху демокрацията и правата на човека.

През юни турското правителство обвини социалната мрежа Twitter, че функционира като пропагандна машина с политически мотиви. Това се случи, след като Twitter заличи хиляди профили, за които се смята, че са свързани с управляващата партия.