Турция глобява брокери за нарушаване на правилата за къси продажби

Глобите са в общ размер на 2,4 милиона долара

16:15 | 14 юли 2020
Обновен: 16:15 | 14 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: smail Ferdous/Bloomberg
Снимка: smail Ferdous/Bloomberg

Турският пазарен регулатор глоби седем инвестиционни посредника за нарушаване на правилата за къси продажби и наложи шестмесечна забрана за търговия на лица, за които подозира, че манипулират цените на акциите чрез платформи за социални медии, съобщава Bloomberg.  

Регулаторът в Турция наложи глоби в общ размер на 16,7 милиона лири (2,4 милиона долара) на пасредниците и на 18 инвеститора в понеделник за нарушаване на разпоредбите за къси продажби, действащи от 25 февруари. 

Налагайки забрана на шестима души да търгуват заради манипулиране на пазара на акции чрез приложения като Telegram, от надзора предупредиха инвеститорите, че заплащането на членство в групи за акции може да ги направи съучастници в престъпления. 

Рекорден брой неопитни трейдъри в Турция се втурват към националния пазар на акции тази година, тъй като намаляващата възвръщаемост от продуктите с фиксиран доход и спестовните депозити в банката им оставят малко възможности. Броят на сметките за търговия на капиталовия пазар е нараснал с 33% от края на 2019 г. до 1,61 милиона към 13 юли, сочат данни на Централния депозитар на ценни книжа. 

Потокът от нови местни инвеститори доведе до рекордни нива на търговията с турски акции, превърна пазара в Истанбул в един от най-добре представящите се на глобално ниво през юни и даде тласък на най-дългото рали на основния индекс. 

Но популярността на акциите също започна да изнервя някои опитни трейдъри, а фондовата борса и пазарният регулатор призоваха за предпазливост, предупреждавайки инвеститорите да внимават с мошениците.  

Всеки опит за защита на ръстовете на турските активи чрез политически ходове, като например забрани за къси продажби, вероятно ще се окаже неустойчив в дългосрочен план, заяви Атила Йешилада, икономист от компанията за анализ на развиващите се пазари GlobalSource Partners. 

Властите засилиха наказанията за манипулиране на цените през февруари като част от широко преразглеждане на законите, регулиращи капиталовите пазари. 

Индексът Borsa Istanbul 100 поскъпна с 3.1% през тази година, докато индексът Borsa Istanbul Small and Midcap Industrials, в който са включени някои от любимите акции на местните инвеститори - със 124%.