Турция забрани късите продажби на шест чуждестранни банки

Твърдият подход на страната засилва отлива на капитал

14:58 | 6 юли 2020
Обновен: 14:58 | 6 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Турция наложи забрана на шест чуждестранни банки да залагат срещу местните акции в ход, който противоречи на последните стъпки на страната към облекчаване на подобни ограничения. Акциите в Истанбул поскъпнаха, разширявайки напредъка си срещу тези на развиващите се пазари в понеделник, съобщава Bloomberg. 

Goldman Sachs Group, JPMorgan, Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse и Wood & Co са банките, на които е издадена забрана за къси продажби на акции до три месеца, посочи Borsa Istanbul в изявление. 

Съобщението идва след по-малко от три седмици, откакто Регулаторът в Турция премахна ограничението за къси продажби срещу най-големите си листнати компании, облекчавайки правилата от февруари. MSCI предупреди миналия месец, че може да започне консултации за прекласифициране на индекса MSCI Turkey на "граничен пазар или такъв със самостоятелен статут",  ако вече влошаващото се ниво на достъпност на турския пазар на акции, допълнително се задълбочи.

Според инвеститорите подобен ход би довел до значителен отлив на капитал и до репутационни щети. Властите вече изгориха някои мостове с чуждестранните инвеститори, като драстично намалиха достъпа им до валутния и капиталовия пазар на страната. По-рано тази година банковият регулатор за кратко забрани на местните кредитори да търгуват лири със Citigroup, BNP Paribas и UBS.

Твърдият подход на Турция засилва отлива на капитал, като чуждестранните инвеститори вече намалиха дела си на пазара на облигации в местна валута до рекордно ниско ниво от под 5%. Те са изтеглили 4,4 милиарда долара от турския капиталов пазар през последните 12 месеца - най-голямото излизане от поне 2015 г. насам. 

“Всичко, което прави пазара по-непрозрачен, е лоша новина за инвеститорите“, посочи анализатор на Medley Global. „Пазарът става по-малко привлекателен и увеличава шансовете властите да въведат други ограничения за ликвидност в бъдеще“, добавя той. 

Индексът Borsa Istanbul 100 се повишава с 2% в понеделник, заедно с индекса на MSCI за развиващите се пазари, на фона на растящия оптимизъм на инвеститорите за икономически стимули, който надделя над тревогите от нарастващите случаи на новозаразени с коронавирус. Вълна от покупки от страна на вътрения пазар доведе до над 10-процентен ръст на цените на турските акции през юни - най-големият в глобален мащаб.