Растящата безработица в Турция остава скрита

Правителствените мерки ограничават щетите върху заетостта “само на хартия”

16:28 | 7 юли 2020
Обновен: 16:29 | 7 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Временната забрана на турското правителството за съкращения, заедно с изплащаните суми за служителите, маскира степента на икономическото бедствие, предизвикано от пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.  

Официалните данни показват, че през февруари-април нивото на безработица в Турция е 13,2%, което е лек спад спрямо първото тримесечие. 

Но броят на заетите и броят на тези, които зависят от паричната подкрепа на правителството, показват нещо съвсем различно. Коефициентът на участие на работната сила в Турция - или делът на населението, което има работа или търси такава - е спаднал с 4,5 процентни пункта годишно до 48,4% през февруари-април, най-ниското нива от януари 2014 г. Заетостта спада до най-ниското си ниво от над осем години. 

Правителствените мерки ограничават щетите върху заетостта “само на хартия”, сочи доклад на университетския център за икономически и социални изследвания към истанбулския университет Bahcesehir.  

Поддържането на броя на безработните под контрол е един от основните приоритети за президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща партия, която миналата година загуби местните избори в повечето общини, където безработицата е с двуцифрени проценти - включително в най-големия град Истанбул и столицата Анкара.  

Докато най-големите европейски икономики могат да си позволят да изразходват около 100 милиарда евро (113 милиарда долара) за програми от март до май, Турция трябваше да бъде по-въздържана, тъй като бюджетът й вече беше пострадал след разходите по изборите и кратката рецесия след валутната криза.   

И все пак, тъй като части от икономиката бяха затворени, за да се овладее заразата, правителството забрани съкращенията за шест месеца от 10 март и предложи 1177 лири (172 долара) месечна помощ на хората, пуснати в отпуск. 

Краткосрочно 

„Продължаващият спад на коефициента на заетост на работната сила, правителствените надбавки и неплатените отпуски ще предотвратят рязкото увеличение на нивото на безработицата в краткосрочен план“, казва Халюк Бюрюмджекчи, основател на базираната в Истанбул независима изследователска компания Burumcekci Research and Consulting. 

Броят на работещите турци намалява с 1,5 милиона до 26,1 милиона от началото на годината. Това допринесе за загубата на пазара на труда с общо 2,4 милиона служители през последните две години - период, в който населението на страната нараства с почти същия брой. 

Изключват се милионите хора, които са фактически без работа, но не могат да бъдат уволнени поради забраната за съкращения. И така разходите нарастват.  

Към май около 3,1 милиона души се възползваха от програма за надбавки, която помага на служители, чиито работни места са частично или напълно затворени заради мерките за овладяване на пандемията. Само през април и май правителството изразходва 10,3 милиарда лири за програмата. 

Други 1,4 милиона турци, които не отговарят на условията за тази програма и са загубили работата си след 15 март, се класират за друга инициатива за парична подкрепа. Турция изразходва допълнителни 1,7 милиарда лири за тази програма през април и май. 

В резултат на забраната за съкращения общите активи на фонда за безработица в Турция спаднаха с почти 9% от 2019 г. до около 120 милиарда лири към 9 юни. 

Степента, в която загубите на приходи ще доведат до намаляване на заплатите в сектора на услугите, който представлява 57% от пазара на труда с 15 милиона служители, ще определи дали Турция може да възстанови работните места, изгубени по време на пандемията, каза Бюрюмджекчи. 

Турските производители вече виждат признаци за възстановяване - през юни те наеха допълнителен персонал след двумесечно намаляване на заетостта, сочи доклад, изготвен от Истанбулската индустриална камара и IHS Markit.