Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Турция няма да отмени превръщането на "Света София" в джамия дори и при външен натиск

Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, Бизнес старт, 14.07.2020

10:18 | 14 юли 2020
Обновен: 11:43 | 14 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Влошаване на политическите отношения на Турция със Запада само заради превръщането на храма "Света София" в Истанбул в джамия не се очакват. В редица западни страни имаше реакция, включително и от папа Франциск. Но твърде лош сценарий би бил да се заговори за сблъсък между християнството и исляма. Външният натиск няма да доведе до отмяна на решението. Това каза Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Шансът за отмяна на решението е нулев. Президентът на Турция Ердоган и външният министър на страната показаха, че няма да дадат крачка назад. Това за тях е въпрос на национална гордост. Решението се възприема така и от мнозинството турци".

Карагьозов коментира, че с този ход президентът Ердоган е влязъл в историята.

"Възниква въпросът дали ще има друг турски политик, който ще има смелостта на Мустафа Кемал Ататюрк, за да превърне отново действащия вече като джамия храм в музей", допълни той. 

По думите му е важно дали функционирайки като джамия "Света София" ще бъде съхранявана по най-добрия начин, както това е възможно при функцията й на музей.

"В исляма е забранено да се изобразяват хора и животни. Поради това мозайките и иконите ще бъдат покрити, ако се следва ислямската религия. Все пак дори в Османската империя е имало мозайки, които не са били закрити".

Според него туристите ще имат по-ограничен достъп до храма, тъй като ще има отделени места за хората, изпълняващи молитви.

"За жените и мъжете ще бъдат наложени ограничения за облеклото. Жените вероятно ще трябва да покриват главите си", заяви гостът. Също така той уточни, че над 3 млн. туристи са посетили миналата година "Света София".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.