Турция променя правилата за валутен резерв, за да увеличи активите на централната банка

Очаква се това да увеличи резервите на страната с около 9,2 млрд. долара

15:57 | 18 юли 2020
Обновен: 16:03 | 18 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция заяви, че увеличава размера на чуждестранната валута, която кредиторите трябва да държат в централната банка. Очаква се това да увеличи резервите на страната с около 9,2 милиарда долара, пише Bloomberg.  

Паричният орган заяви, че така наречените коефициенти на валутни резерви се увеличават с 300 базисни пункта за всички депозити в чуждестранна валута, независимо от падежите им.  

Промяната ще принуди търговските банки да съхранят повече от депозитите си в чуждестранна валута в паричния орган, като увеличат резервите му.  

Централната банка заяви, че ходът от събота е част от политика за нормализиране, след като през март тя предостави допълнителна твърда валута на финансовите пазари, за да смекчи неблагоприятното въздействие на пандемията от Covid-19. 

Нивото на резервите на централната банка предизвиква безпокойство за някои анализатори в Турция от миналата година, когато властите започнаха да заемат чуждестранна валута от търговски кредитори чрез споразумения за суап. 

Въпреки това, брутните резерви на страната са спаднали от над 105 милиарда долара в началото на годината до малко над 90 милиарда долара към миналата седмица, сочат последните официални данни. Междувременно турските държавни кредитори продадоха долари в подкрепа на лирата, която загуби около 13% от стойността си през тази година.