Най-големите американски банки заделиха 28 млрд. долара за лоши кредити

Освен от прозвизии печалбите на банките са засегнати и от ниските лихви

09:28 | 15 юли 2020
Обновен: 09:29 | 15 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Три от най-големите американски банки заделиха общо 28 млрд. долара за текущи и бъдещи загуби от заеми заради оценки, свързани с пандемията. Този ход тласна Wells Fargo до тримесечна загуба и се отрази негативно на печалбите на JPMorgan Chase и Citigroup, пише Financial Times.

Джейми Димън, главен изпълнителен директор на JPMorgan, която отчете рекордните 10,5 млрд. долара провизии през тримесечието, заяви, че те могат да се повишат, ако икономиката се влоши.

„Не знаем какво ще има бъдещето. Това не е нормална рецесия “, каза той и добави, че банката е„ подготвена за най-лошия сценарий “.

Провизиите намалиха печалбата на JPMorgan с 51 цента на акция на годишна база или до 4.7 млрд. долара, а на Citigroup със 73 цента на акция или до 1.3 млрд. долара.

Wells Fargo претърпя загуба от 2.4 млрд. долара, което е и първата и тримесечна загуба след финансовата криза. За сравнение година по-рано печалбата на компанията беше в размер на 6.5 млрд. долара.

„Изключително сме разочаровани, както от нашите резултати за второто тримесечие, така и от намаляването на дивидента ни“, казва Чарлз Шарф, главният изпълнителен директор на Wells Fargo. Банката, управлявана от него задели провизии за лоши кредити в размер на 9.5 млрд. долара за тримесечието.

Wells намали тримесечния си дивидент от 0.51 долара на 0.10 долара на акция.

От JPMorgan все пак успяват да увеличат кредитирането с 4% на годишна база, докато депозитите й се увеличават с 25%.

Оценките на JPMorgan за бъдещи загуби от кредити се основават на консервативни предположения за пет възможни сценария, обясниха от банката и добавиха, че не очаква друг голям ход по заделяне на провизии, които да доведат до бъдещи загуби. Въпреки това очакванията са за увеличение на разходите от реални загуби по заеми.

Citi основава своите предположения за бъдещи загуби от заеми на сценарий, който включва нивото на безработица между 10 и 12% през второто тримесечие и рязко свиване на брутния вътрешен продукт в САЩ, обясни главният финансов директор Марк Мейсън.

От Wells предполагат, че безработицата ще намалее до 10 на сто тази година и САЩ ще се върнат към растеж през втората половина на годината, като цените на жилищата се стабилизират, а цените на търговските недвижими имоти спадат с между 10 и 12%.

Печалбите на банките са засегнати и от спадащите лихви, тъй като Федералният резерв действаше агресивно, за да защити икономиката от пандемията. Средните нетни лихвени маржове в трите банки - доходността по техните активи, намалена с лихвения процент по депозитите и заемите им - е 2.1% през второто тримесечие спрямо 2.6% година по-рано.