Глобалните въздушни пътувания се възстановяват, насърчени от пазара в Азия

Виетнам, Индонезия и Южна Корея са единствените страни в света, отчитащи ръст на полетите на годишна база през юли

11:05 | 10 юли 2020
Обновен: 11:05 | 10 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Въздушните пътувания бавно се възстановяват в глобален мащаб благодарение на вътрешните полети. Страните в Азиатско-тихоокеанския регион представляват половината от списъка на водещите 20 пазара, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на Cirium.

Виетнам, Индонезия и Южна Корея са единствените страни в света, които отчитат ръст на вътрешните полети през юли на годишна база, въпреки че Китай и САЩ ги изпреварват по брой на извършените полети, става ясно от доклада на Cirium, публикуван в петък.

В САЩ за този месец са планирани над 413 хиляди вътрешни полета, което е спад с 46% на годишна база. Китай има насрочени над 378 хиляди полета, въпреки че капацитетът там е по-висок според доклада.

Данните „разкриват крехък, но предпазливо възраждащ се пазар, тъй като самолетните пътувания се опитват да се възстановят от най-лошия срив в историята си“, посочи ръководителят на Cirium за развитие на пазара Алистър Ривърс.

Индия, третият по големина вътрешен пазар след САЩ и Китай, показва признаци за възстановяване с планирани вътрешни полети само с 4% по-малко спрямо юли 2019 г.

Глобалният сектор на авиобизнеса никога не е бил в толкова тежка ситуация, дори и след терористичните атаки на 11 септември.

Авиокомпаниите биха могли да загубят приходи в размер на четвърт трилион долара през тази година заради спрените пътувания като предпазна мярка за ограничаване разпространението на коронавируса, сочат данни на Международната асоциация за въздушен транспорт.

„В този много труден период ще оцелят само на най-добрите”, каза изпълнителният директор на Qatar Airways Акбар Ал Бейкър.