Глобалната консумация на месо може да се свие заради пандемията

Спадът от 3% спрямо 2019 г. е най-големият от поне 2000 г. насам

20:40 | 7 юли 2020
Обновен: 20:53 | 7 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пандемията може да се превърне в причина за най-голямото отстъпление от глобалната консумация на месо от десетилетия. Тази година потреблението на глава от населението ще се понижи до най-ниското ниво от девет години, а спадът от 3% спрямо миналата година представлява най-големият спад от поне 2000 г. насам, сочат данни на Организацията на обединените нации, цитирани от Bloomberg. 

Междувременно анализаторите по целия свят прогнозират спад не само на глава от населението, но и на общото търсене по региони. 

Това е драматичен обрат за индустрията, която разчита на стабилен растеж. Промяната се случва на всеки основен пазар, включително в САЩ, където се прогнозира, че консумацията на месо на глава от населението няма да се върне към нивата преди пандемията поне до 2025 г. Има редица фактори, които допринасят за това.  

Икономическата криза, причинена от коронавируса, кара хората да харчат по-малко, включително и за хранителни стоки. На много места ресторантите все още не са отворили врати и това намалява търсенето, тъй като хората консумират повече месо, когато се хранят навън.  Проблемите с производството, включително избухването на огнища на COVID-19 в кланици, също водят до по-ниско предлагане на животински продукти. 

Природозащитниците от години отправят призиви за намаляване на консумацията на месо. Според някои данни земеделието допринася за по-голям дял от емисиите на парникови газове в световен мащаб от транспортния сектор, най-вече заради животновъдството. Месната и млечната индустрия отговарят за до 18% от всички емисии на парникови газове в резултат на човешка дейност.  

Това, което предстои да разберем, е колко трайна и дълбока ще бъде промяната, причинена от коронавируса. Ако потребителите свикнат да ядат по-малко месо в условията на пандемия, това ще доведе ли до промяна на начина на хранене на хората след края на пандемията? 

Има признаци за структурни промени, включително и растящата популярност на менютата, базирани на растителни продукти. Големият брой случаи на масово заразяване с COVID-19 в кланици и заводи за месопреработка в страни като САЩ, Бразилия и Германия, поставя на преден план лошите условия, на които са подложени много от работещите в индустрията. 

Същевременно много хора свикнаха да готвят по-често вкъщи – навик, който може да се запази и след пандемията. Около 2,2 млн. ресторанта в световен мащаб може да затворят врати завинаги според консултантската компания Aaron Allen & Associates. 

Това ще бъде огромен удар за месната индустрия, тъй като 50% от цялото потребление на месо в САЩ се извършва извън дома, сочат данни на Boston Consulting Group. 

Предвижданият спад за тази година следва спада на глобалното потребление на глава от населението през 2019 г., когато африканската чума по свинете уби милиони свине в Китай, като повиши цените на свинско месо на дребно и ограничи търсенето. Все още обаче има шанс, макар и малък, консумацията на месо в световен мащаб да нарасне тази година. Това се дължи на факта, че населението на планетата расте с по-бързи темпове от производството на месо. Въпреки това, понижението на потреблението на глава от населението може да бъде повратна точка за цялата индустрия. 

Европа 

В Европейския съюз консумацията на свинско месо се очаква да спадне до седемгодишно дъно през 2020 г., като подобен резултат ще се наблюдава и при потреблението на говеждо и пилешко месо, прогнозират от министерство на земеделието на САЩ. Пандемията засегна ЕС в момент, когато търсенето на месо вече бе тръгнало надолу на фона на нарастващата обществена загриженост, свързана с опазването на околната среда и с хуманното отношение към животните.  Според проучване на земеделското министерство от месец май, само 26% от германците ядат месо ежедневно. През 2015 г. това се е отнасяло за 34% от анкетираните. 

Китай 

Консумацията на свинско месо в Китай тази година може да се понижи с около 35% спрямо нормалните нива, тъй като преди кризата с COVID-19 страната бе засегната тежко от епидемия от африканска чума по свинете. Азиатската страна отговаря за 40% от световното търсене на свинско месо. Вносът на месо в страната, който помогна за компенсация на дефицита в местните ферми, най-вероятно е достигнал пика си през първата половина на годината, коментира Пан Ченджун от Rabobank. „Световните доставки ще бъдат белязани от несигурност до края на годината“, добавя тя. 

Бразилия

Дори в Бразилия, известна със своите барбекюта, консумацията на месо преминава през интензивен процес на промяна, каза Вагнер Янагуизава, анализатор от Rabobank Brazil.  Пандемията ускорява изменението на интереса на потребителите към безопасността на храните, проследяването и устойчивостта, каза той. И тъй като нацията се превръща в новия епицентър на коронавируса, се очаква дълбока рецесия с последици за покупателната способност на потребителите.

"Консумацията на всички животински протеини ще спадне на фона на по-ниските доходи, но говеждото определено ще страда повече", казва Кайо Толедо, консултант по управление на риска в StoneX. Бразилия е третият по големина потребител на говеждо месо в света.

Производствените разходи ще се увеличат в дългосрочен план заедно с цените на земята, докато повече компании трябва да се стремят да ограничат въздействието върху околната среда. В крайна сметка това ще направи говеждото месо лукс за потребителите в различни части на света, каза Толедо.

САЩ 

През последните години американските животновъди разшириха значително стадата си в очакване на бум на търсенето на говеждо в Китай, където цените на свинското скочиха значителното заради проблемите на страната с африканската чума по свинете. Макар че доставките в действителност нараснаха, резултатите далеч не са това, на което се надяваха производителите. 

Сега, когато търсенето на месо върви надолу както в страната, така и по цял свят, американските фермери може да бъдат изправени пред много трудна ситуация. Проблемите в ресторантьорския бизнес играят водеща роля в този кошмарен сценарии, казва Уил Сойър от CoBank ACB. 

„Прекъсването на хранителните услуги в световен мащаб нанесе големи щети за месната индустрия, независимо дали става въпрос за износ или за вътрешно потребление“, коментира той. 

„Днес, а най-вероятно и през следващите 12 месеца, условията са такива, че предлагането на месо, не само в САЩ, но и вероятно в глобален мащаб, надхвърля търсенето“, казва още Сойър.