Натрупват се запаси от мляко и морски дарове заради коронавируса

Растежът на глобалната търговия с месо също се забавя

21:43 | 11 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg
Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Глобалните пазари на месо и морски дарове са силно засегнати от пандемията, като запасите нарастват, а продажбите намаляват, съобщава Bloomberg.  

Тази година износът на млечни продукти може да отчете най-резкия спад от три десетилетия, а търсенето на риба е „сериозно“ намалено заради пандемията, заяви Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) в четвъртък в прогнозния доклад за 2020 г.  

Растежът на глобалната търговия с месо също се забавя, тъй като затворените ресторанти и отслабващите икономики стимулират намаляване на потреблението. 

Търговията с хранителни продукти вероятно ще се сблъска с „още много месеци“ несигурност, заяви FAO. Търсенето на сьомга ще се свие с 15% или повече през тази година, а продажбите на мляко по всяка вероятност ще останат слаби.  

“Затварянето на заведенията за хранене доведе до натрупване на запази от месо. Цели риболовни флоти остават без работа заради комбинация от слабо търсене и ограничения за екипажите и движението на корабите“, се посочва в доклада. 

В съчетание с достатъчните доставки на зърно, цените на храните вероятно ще останат ниски през цялата пандемия и е малко вероятно вирусът да предизвика глобален недостиг, заяви FAO.  

Очаква се производството на ориз да се възстанови през 2020 г. и запасите от едрозърнести храни да се покачат.  

И все пак икономическите предизвикателства вероятно ще изострят глада и проблемите с храната в страни, които са се борили с това и преди пандемията.  

„Докато Covid-19 представлява сериозна заплаха за продоволствената сигурност като цяло, нашият анализ показва, че от глобална гледна точка пазарите на селскостопански стоки се оказват по-устойчиви към пандемията в сравнение с други сектори“, обясни Бубакер Бен Белхасен, директор на Отдела за търговия и пазари на FAO.