Производителите на мляко по света са изправени пред екзистенциална криза

Секторът представлява около 14% от световната селскостопанска търговия

22:35 | 1 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Производителите на мляко по света са изправени пред екзистенциална криза. Те изхвърлиха милиони литри мляко, забавиха производството и продадоха по-възрастните си крави, пише Bloomberg.  

Глобалните правителства се включиха със стимулиращи парични средства, осигурявайки така необходимото временно облекчение, което помогна на  фючърсите върху млякото в Чикаго да поскъпнат почти двойно за два месеца.

Но след като държавната помощ бъде прекъсната, много производители отново ще се изправят пред труден избор: да претърпят загуби или да затворят фермите си. 

Ще измине доста време, преди ресторантите да започнат отново да сервират ястия с масло и сирене в мащаба преди пандемията.  

Въпреки разхлабването на ограничителните мерки, по-бавният икономически растеж ще бъде причина потребителите да намалят храненето си навън и дори поръчките за дома. Това е удар, който млечната промишленост няма да понесе.  

Дори при милиарди стимули, намаляването на американските стада вероятно ще бъде рекордно през тази година според Националната федерация на производителите на мляко в САЩ. Очаква се спад и в Европа и Австралия - други два региона, ключови за глобалния износ. 

Млечните продукти са един от най-важните хранителни пазари в света. Секторът представлява около 14% от световната селскостопанска търговия и над 150 милиона земеделски стопани имат поне едно животно, даващо мляко, сочат данни на ООН. 

Отрасълът се оценява на около 700 милиарда долара. От години търсенето на мляко намалява в развитите страни. Този спад се засили напоследък, тъй като все повече потребители се насочиха към растителни алтернативи на фона на климатичните проблеми. 

С налагането на ограничителните мерки млечните пазари бяха сред най-тежко засегнатите в хранителния свят. Оказва се, че потребителите по света консумират много повече сирене и масло, когато вечерят навън, отколкото когато са у дома. Когато ресторантите затвориха, фермерите се оказаха с твърде много млечни запаси и милиони литри мляко бяха изхвърлени. 

Нещата все още изглеждаха сравнително мрачни, докато правителствата не се намесиха. САЩ обеща 2,9 милиарда долара за спасяването на млечния сектор, а Европейският съюз - 30 милиона евро (34 милиона долара). Австралия също е отделила средства за индустрията.

"Скорошното възстановяване на цените и държавната помощ ще позволят на някои производители да преминат през този тежък период, но това няма да е достатъчно, за да се предотврати дългосрочната тенденция към фалит и фермери, напускащи индустрията", заяви Питър Виталиано, главен икономист в Национална федерация на производителите на мляко, чиито членове произвеждат повече от две трети от млякото в САЩ.

Европейската комисия прогнозира, че млечните стадо в региона може да намалеят с около 0,7% през тази година след спад от 1,2% през 2019 г