Златото е напът да изпрати най-силното си тримесечие от 2016 г. насам

Коронавирусната криза увеличава търсенето на активи убежища

10:27 | 30 юни 2020
Обновен: 10:31 | 30 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Златото е напът да изпрати най-силното си тримесечие от 2016 г. насам на фона на ръста в търсенето на активи убежища заради коронавирусната пандемия, която не показва признаци на отслабване, съобщава Bloomberg. 

Благородният метал поскъпва, след като Световната здравна организация предупреди, че най-тежката част от пандемията все още не си е отишла заради липсата на глобална солидарност. Смъртните случаи вследствие на коронавируса надминаха 500 хиляди в световен мащаб, а установените случаи на заразени вече са над 10 милиона. 

Златото се

В глобален мащаб се наблюдава и нарастващо геополитическо напрежение, след като Китай одобри спорния законопроект за националната сигусност на Хонконг - ход, който рискува да влоши отношенията на страната със САЩ и позицията на града като финансов хъб. Междувременно администрацията на американския президент Доналд Тръмп по-рано заяви, че отменя регулациите, позволяващи специално третиране на Хонконг. 

Цената на златото се повиши със 17% през тази година, след като здравната криза предизвика вълна от стимули от правителствата и централните банки, които се борят да овладеят икономическото ѝ отражение. 

Цената на златото с незабавна доставка се понижи с 0.1% до малко над 1770 долара за тройунция на борсата в Сингапур сутринта във вторник. Цените се повишават с 12% за тримесечието, приключващо на 30 юни, като се насочват към седем поредни тримесечия на ръстове - най-дългата печеливша серия от 2011 г. насам. Фючърсите върху златото на Comex се търгуват за малко над 1783 долара за тройунция, доближавайки се до ниво от 1800 долара. 

Инвеститорите ще следят внимателно коментарите на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл по-късно във вторник.

Сред другите ценни метали спот цената на среброто се повишава с 0.1%, платината поскъпва с 0.4%, а паладият - с 0.7%.