Златото се насочва отново към най-високото си ниво от 2012 г.

Goldman Sachs Group прогнозира, че жълтият метал ще достигне рекордните 2000 долара за тройунция

09:05 | 22 юни 2020
Обновен: 09:05 | 22 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото се насочва към най-високото си ниво от 2012 г. насам отново, отбелязвайки 1-месечен връх заради тревогите за втора вълна на пандемията от коронавирус и нарастващата несигурност в Хонконг, след като Китай обяви подробности за предложения закон за националната сигурност, съобщава Bloomberg.

Жълтият метал е подкрепен и в резултат на нарастващите случаи в САЩ,  повишавашият  се коефициент на репродукция на коронавируса в Германия, както и след затягането на контрола в Австралия след ръст на случаите в страната. Междувременно Китай потвърди, че предложеният закон за националната сигурност ще позволи на Пекин да отмени правната система на Хонконг, което вероятно ще доведе до напрежение със САЩ.

От началото на годината златото е поскъпнало с 15% благодарение на безпрецедентните стимули за подпомагане на глобалната икономика.

Goldman Sachs Group дори прогнозира, че жълтият метал ще достигне рекордните 2000 долара за тройунция, докато JPMorgan Chase & Co. заяви, че инвеститорите трябва да се придържат към кюлчета заради ниската реална доходност при немалка част от активите.

„Пазарите напоследък са оптимистични, залагайки на силно възстановяване, но единственото нещо, което те не биха могли да игнорират, е икономиките отново да спрат и заплахата да има втори етап на блокиране“, коментира Шон Маклийн, анализатор в Pepperstone.

Малко преди 9 часа в понеделник българско време фючърсите върху златото поскъпват с 0.83% до 1767.50 долара за тройунция за доставка през август.

Спот цената на златото се повишава с 0.54% до 1753.20 долара за тройунция. Металът докосна цена от 1,765.43 долара на 18 май - най-високото ниво от октомври 2012 г.

При другите ценни метали също се наблюдава ръст в цената, като среброто поскъпва с 1.27%, а медта и платината съответно с 0.38% и 0.49%.