В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Златото ще тества цена от 2 хил. долара за тройунция

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка, В развитие, 19.06.2020

14:54 | 19 юни 2020
Обновен: 15:22 | 19 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

В момента при златото става дума за по-устойчив ценови фундамент, който е подкрепен от големи компании във финансовия сектор и от огромна маса частни инвеститори във всички страни по света. Сегашният инвестиционен поток, насочен към златото, изпреварва този от предишната криза през 2008 и 2009 г. Това каза д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

'През последните два дни златото бележи нови рекорди, като се връща отново на нива от 1540 евро за тройунция и на нива около 1730 щатски долара за тройунция. Това са едни от най-високите нива за периода след абсолютните пикове през 2011 г. и 2012 г.".

Гостът заяви, че категорично златото държи много високо ценово ниво на световните финансови пазари и то е обусловено от всички актуални епидемични, икономически и финансови събития по света. 

"Стойността от 2 хил. долара за тройунция ще бъде тествана в близките месеци – със сигурност в началото на есента и до края на годината. Но финансовите анализатори на Bank of America прогнозират нива от близо 3 хил. щатски долари, което определя високото търсене и огромните покупки на някои от големите щатски фондове".

По думите ѝ само за първото тримесечие най-големият мениджър на активи в света Black Rock е увеличил три пъти количеството на притежаваното злато – от 387 млн. долара до малко над 1 млрд. долара към края на март. 

Тя допълни, че централните банки определено ще оказват ефект върху цените на златото.

"Също така златото вече не е толкова лесно достъпно за инвеститорите, както беше ситуацията през януари и февруари", уточни д-р Валентина Григорова-Генчева.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.