СЗО: Опасността от възраждане на Covid-19 се превръща в реалност за Европа

Европейският регион отчита седмичен ръст на новозаразените с коронавирус от месеци насам, отбеляза д-р Ханс Хенри Клюге

21:31 | 25 юни 2020
Обновен: 21:40 | 25 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европа отчита седмичен ръст на новозаразените с коронавирус за пръв път от месеци насам след облекчаването на ограниченията срещу разпространението на заразата, заяви представител на Световната здравна организация, цитиран от BBC. 

В 11 страни, включително Швеция, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, ускореното разпространение доведе до “много значително възраждане” на пандемията, заяви регионалният директор на СЗО д-р Ханс Хенри Клюге. 

Той предупреди, че рискът от възраждане на пандемията се превръща в реалност. Според него ако това не се има предвид, здравните системи “ще бъдат притиснати до ръба”. 

Над 2.6 милиона случаи на заразени с коронавирус и 195 хиляди жертви на заразата бяха докладвани от СЗО в европейския регион. Почти 20 хиляди случаи на новозаразени и над 700 нови смъртни случаи са докладвани на дневна база. 

“От седмици говоря за риска от възраждане, след като страните разхлабиха мерките”, заяви Клюге в рамките на онлайн пресконференция в четвъртък. 
“В няколко страни в Европа рискът сега се превръща в реалност - 30 страни докладват за увеличение на новите случаи през последните две седмици”, добави той. 

По думите на експерта страни като Полша, Германия и Испания са отговорили бързо на опасността, като са успели да поставят ситуацията под контрол. Той посочи, че СЗО очаква ситуацията да се успокои допълнително в по-голямата част от държавите през лятото. 

Според Клюге обаче страните трябва да са подготвени за есента, когато може да се окаже, че Covid-19 се разпространява заедно с други вируси, като сезонния грип, имайки се предвид и че все още няма ефективно лечения или ваксина срещу него.