Германия увеличава до над 500 млн. евро финансирането си за СЗО

Подкрепата все още не е одобрена от парламента, но правителството е уверено, че това ще се случи в началото на юли

19:51 | 25 юни 2020
Обновен: 20:58 | 25 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Йенс Шпан, министър на здравеопазването в Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Йенс Шпан, министър на здравеопазването в Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия ще увеличи финансовата си подкрепа за Световната здравна организация (СЗО) до над 500 милиона евро в условията на пандемия тази година. Това обяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан по време на посещение в Женева, предава Der Spiegel.

"Това е най-високата сума от тези, които страната досега е отделяла ежегодно за организацията", каза Шпан. Подкрепата все още не е одобрена от парламента, но правителството е уверено, че това ще се случи в началото на юли.

Освен това ще бъдат изплатени допълнителни 41 милиона евро за основни начинания на СЗО. Ще бъдат осигурени и маски и медицински изделия като респиратори. "Това трябва да се разбира като силен знак за международна солидарност", категоричен е здравният министър.

 „Ние се справяме заедно с глобалните здравословни проблеми“, каза Шпан. Едноличните национални усилия за справяне с международните кризи според него са обречени на неуспех.

В последно време напрежението межсу САЩ и СЗО ескалира, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от съвместната си дейност с организацията. "Желанието на СЗО е да това сътрудничество да продължи", коментира директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Приносът и щедростта на правителството на САЩ и американския народ към глобалното здраве в продължение на много десетилетия са огромни и допринесоха за сериозна промяна за общественото здраве по целия свят", каза още той.

Тръмп неколкократно изрази становище, че организацията не успяла да осъществи реформите, за които призовава. Преди това той преустанови финансирането на САЩ за СЗО. Президентът разкритикува остро организацията за неефективно управление по време на криза в контекста на пандемията.