СЗО с нови препоръки: Да се носят маски от плат на обществени места

От организацията призовават да се носят маски на места, където не може да се спазва социална дистанция

18:00 | 6 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) промени препоръките си по отношение на носенето на маски. От организацията обявиха, че трябва да се носят предпазни маски за лице на обществени места, където спазването на социална дистанция е невъзможно, като това ще помогне за ограничаването на разпространението на коронавируса, съобщава BBC.

От СЗО обясняват, че нови данни показват, че маските осигуряват бариера за потенциалното предаване на заразата. Към момента някои страни препоръчват или са издали заповеди за носенето на маски на обществени места.

Преди от СЗО твърдяха, че няма достатъчно доказателства, че хората в добро здравословно състояние трябва да носят маски.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус коментира, че заради нарастващите доказателства организацията препоръчва на правителствата да насърчават носенето на маски на обществени места, където трудно може да се спазва социална дистанция. Досега от организацията винаги са препоръчвали болните хора или тези, които се грижат за тях, да носят маска.

Към момента в световен мащаб потвърдените случаи на коронавирус са 6.7 млн., от които са починали близо 400 хил., показват последните данни на университета „Джон Хопкинс“.

Новите препоръки са вследствие на проучвания от последните седмици, обясняват от СЗО. Мария Ван Крекхове, която е главен експерт по коронавируса в СЗО, заяви, че според новите препоръки хората трябва да носят маски от плат, а не медицински.

„Маските от плат трябва да са съставени от поне три слоя различен материал, за да бъдат ефективни“, обясняват в новите си препоръки от здравната организация.