Още 10 хиляди работни места са застрашени в Daimler

Volkswagen също планира съкращения

13:17 | 21 юни 2020
Обновен: 13:17 | 21 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Akos Stiller
Снимка: Akos Stiller

Главният изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус планира нова програма за свиване на разходите, а очакванията са мерките да включат съкращенията на допълнителни 10 хиляди работни места до 2025 г., съобщава Bloomberg, като се позовава на информация на Automobilwoche.

Автомобилният производител цели да изнесе технологичните си услуги и да намали позициите в сферата на изследователските и развойни дейности, твърди списанието. Компанията обяви план през ноември да намали работната си сила с 10 хиляди души до 2022 г. 

Automobilwoche съобщава също, че Volkswagen ще измести части от производството на своите превозни средства в Полша и ще съкрати около 5000 души, работещи на основния му производствен обект в Германия.

Германската синдикална организация IG Metall се опасява, че много компании в автомобилния сектор в страната ще обявят фалит въпреки широкообхватната финансова помощ за справяне с кризата, а експерти прогнозират, че 100 хил. работни места в бранша са застрашени.

Според профсъюза фалитите са по-вероятни главно сред доставчиците в областта. Тяхно актуално проучване отчита, че над 80 000 служители в 270 компании са изложени на висок риск от обявяване на несъстоятелност. „Броят им се увеличава", информира директорът на IG Metall Йорг Хофман пред Tagesspiegel.

Хофман призова за по-нататъшни икономически стимули, ако настоящият пакет от 130 милиарда евро се окаже неефективен. „Наблюдаваме тежка световна икономическа криза, която никога не сме изпитвали досега“, допълни той.