Продажбите на автомобили във Великобритания спадат с 90% през май

Въпреки това в повечето страни в Европа се наблюдава леко възстановяване на пазара

09:10 | 4 юни 2020
Обновен: 09:11 | 4 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Продажбите на автомобили във Великобритания спадат с 90% през май

Продажбите на автомобили във Великобритания са малко над 20 хил. през май, след като автокъщите в страната бяха затворени два поредни месеца, съобщава Bloomberg.

Регистрациите на нови автомобили се понижават с 90% на годишна база, сочат предварителните данни на Общността на търговците и производители на превозни средства (SMMT). Окончателните данни ще бъдат оповестени по-късно в четвъртък.

Автомобилната индустрия в страната се връща към живот, след като бе в тежък застой заради влиянието на коронавируса. Автокъщите в страната, които бяха затворени от средата на март, започнаха да възобновяват дейност от 1-ви юни след облекчаването на ограничителните мерки срещу коронавируса. Заводите за производство на автомобили също рестартират дейност, като там ще се спазват мерките за социална дистанция.

Все пак броят на доставените автомобили през май е подобрение спрямо април, когато производителите са продали едва 4231 превозни средства. Това са най-слабите продажби от края на Втората световна война.

Навсякъде в Европа автомобилната индустрия показва признаци на възстановяване. През май продажбите във Франция се понижават с 50%, докато спадът през предходния месец бе 89%. В Испания също има определени сигнали за леко възстановяване на пазара.

От SMMT изчисляват, че затварянията на автокъщите са стрували на държавата 61 млн. паунда загубени данъци на ден, а загубената продукция се очаква да струва на сектора 12.5 млрд. паунда.