Продажбите на автомобили в САЩ се възстановяват след най-лошия месец от десетилетия

Годишните продажби на автомобили и камиони нарастват от 8.6 милиона през април до 12.2 милиона през май

15:30 | 3 юни 2020
Снимка: Angus Mordant
Снимка: Angus Mordant

Автомобилните производители са поели по пътя на възстановяването през миналия месец, като продажбите на американската индустрия се оттласкват, след като се понижиха до най-ниското ниво от десетилетия насам, пише Bloomberg.

Годишните продажби на автомобили и камиони нарастват от 8.6 милиона през април до 12.2 милиона през май, сочат данни на Ward's Automotive Group. По-ранните четения показаха най-ниските сезонно изгладени стойности от 1976 г. насам.

Графика: Bloomberg 

Автомобилните производители заявиха във вторник, че доставките за клиентите на едро се понижават, въпреки че има възстановяване в търсенето. Hertz, която подаде документи за несъстоятелност миналия месец, анулира всичките си поръчки за автомобили, заедно с Enterprise Holdings и Avis Budget, след като пандемията удари туристическата индустрия.

Общите продажби на Toyota се понижават с 26%, със 17% спадат тези на Honda, а с 13% се свиват продажбите на Hyundai през май на годишна база. Въпреки че доставките на дребно на Hyundai нарастват с 5% за месеца, тези за клиентите на едро се понижават със 79%.

Ford е сред основните производители, които предоставят информация за продажбите си само на тримесечие. Това повдигна възможността компанията да потърси опция за правителствени стимули, подобни на тези, които помогнаха на индустрията през кризата от 2009 г.

Ръководител на Hyundai вече заяви, че подкрепя идеята.

“Приветстваме възможността да работим с нашето правителство, за да предоставим допълнителни ресурси, с които да помогнем на клиентите да закупуват автомобили”, заяви Ранди Паркър, който отговаря за продажбите на Hyundai Motor America.