Испания отпуска 4,26 млрд. евро за туристическия си сектор

2,5 млрд. евро от тях ще са под формата на гаранции

21:15 | 18 юни 2020
Обновен: 22:01 | 18 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испанското правителство одобри пакет от стимули в размер на 4,26 млрд. евро за туристическата индустрия на страната, която бе особено силно засегната коронавирусната пандемията, оповести германският уебсайт fvw.de.

Премиерът Педро Санчес заяви в Мадрид в четвъртък, че 2,5 млрд. евро са предвидени като гаранции. За да се насърчи устойчивостта и дигитализацията в сектора, ще са необходими 850 млн.евро. Освен това с тях ще се финансират компании за маркетингови услуги.

"Задължително е тези проекти да започнат бързо", каза министър-председателят. По неговите думи Испания предлага устойчив и безопасен туризъм. Страната премина през най-лошата фаза на пандемията. "Убедени сме, че заедно ще се справим с икономическото възстановяване. Испания ще продължи да е лидер в международния туризъм“, сподели още Санчес.

Секторът генерира повече от 12% за брутния вътрешен продукт на Испания. През последните няколко дни представители на индустрията поискаха от Мадрид „смели мерки“ за подкрепа.

Испанската туристическа асоциация Exceltur се опасява от възникването на загуби за около 80 млрд. евро в областта заради пандемията. Най-засегнати от нея са Балеарските острови, където спадът в приходите за туризма тази година може да бъде от над 67% в сравнение с 2019 г.

С повече от 27 хил. смъртни случая Испания е една от най-засегнатите от пандемията страни в Европа.

Испанската икономика ще се свие с до 15% през тази година, обявиха междувременно от централната банка на страната. Подобен спад на икономиката ще е един от най-големите сред страните от еврозоната.

Нивото на безработицата в страната бе 14% още преди пандемията. През 2020 г. безработицата ще достигне до нива от между 18.1% и 23.6%, прогнозират от централната банка. При най-добрия сценарий безработицата ще остане на ниво от 17% през 2022 г.

В края на май испанското правителство одобри въвеждането на минимален доход от 462 евро на месец за бедните, а за многочленните семейства той ще се увеличи до 1,015 евро, обяви вицепремиерът на Испания Пабло Иглесиас. Средствата ще се отделят за лицата, чиито минимални доходи са под 1000 евро.