Сривът на испанската икономика довежда мнозина до глад

Пазарът на труда в страната е франгментиран, постоянните договори са малко

14:00 | 7 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Коронавирусната пандемия блокира голяма част от испанската икономика. Когато премиерът на страната Педро Санчес обяви извънредното положение на 14 март, магазините, ресторантите, концертните зали и доста други видове бизнес прекратиха дейност. В рамките на ден общественият живот и икономиката затихнаха, пишат за Der Spiegel анализаторите Хелене Цубер и Щефен Людке.

При 760 хил. безработни от началото на годината за шест седмици от началото на пандемията общо над 3 млн. души са загубили работата си, а други над 3 млн. са били временно освободени, става ясно от материала.

Понастоящем благотворителната организация в централната част на Сарагоса осигурява безплатна храна на 2271 души, с 504 повече, отколкото преди извънредното положение.

На територията на цяла Испания се срещат затруднения, породени от кризата. В Мадрид и Барселона, както и в някои региони, служителите на хуманитарната организация към Католическата църква са направили 60% повече дарения в сравнение с предишни години, казва Раул Флорес от Фондация „Foessa“.

Опашките от гладуващи стават все по-дълги. Те са най-видимият признак за това, което очаква страната през следващите месеци - вероятно най-голямата икономическа криза от края на гражданската война през 1939 г., съобщава още Die Zeit.

Според Централната банка на Испания икономиката на страната може да се свие с до 14% при най-лошия сценарий, а безработицата да нарасне до 21%, като тогава делът на държавния дълг вероятно ще се увеличи до 130% от брутния вътрешен продукт.

Допреди пандемията Испания все още не се бе възстановила напълно след финансовата криза от 2008 г. Дори гогаав нивото на бедност беше около 20 %. Пазарът на труда е фрагментиран, твърде малко служители имат постоянни договори с право на обезщетения при безработица. Според статистиката на испанската агенция по заетостта Sepe 8,4 милиона души търсят работа, подчертават Хелене Цубер и Щефен Людке.

В края на май испанското правителство одобри въвеждането на минимален доход от 462 евро на месец за бедните, а за мночленните семейства той ще се увеличи до 1,015 евро, обяви вицепремиерът на Испания Пабло Иглесиас. Средствата ще се отделят за лицата, чиито минимални доходи са под 1000 евро.

Правителството в Мадрид възнамерява да използва парите за борба с нарастващата бедност в страната. Около една пета от населението е изложено на риск от бедност, което е повече от средното за ЕС ниво.

Междувременно общественото недоволство в Испания срещу министър-председателя Педро Санчес се засилва осезаемо. Това, което отключи широките критики срещу социалиста, е липсата на ефективност по отношение на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Испания, която е сред страните с най-висока смъртност от заразата в Европа, пише Bloomberg.

Икономиката на страната тепърва се отваря след три месеца на ограничителни мерки срещу коронавируса. А в столицата Мадрид вече ситуацията е коренно различна и бяха организирани мащабни антиправителствени протести, които изпълниха улиците на града в събота.