Европейските страни започват да отварят границите си

Проверките все още не се отменят напълно в Шенгенската зона

09:20 | 15 юни 2020
Обновен: 09:23 | 15 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейските страни облекчават днес някои ограничителни мерки по границите след наложените заради коронавируса карантини, съобщава Investor.bg.   Оставащите затворени граници на Испания,някои ограничения на други места и новите начини на работа обаче означават, че пътуванията са далеч от нивото преди пандемията.

В Шенгенската зона, обхващаща 22 страни от Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, пресичането на границите става без проверки. Границите обаче бяха до голяма степен затворени преди три месеца за всичко освен за превоз на стоки и важни работници.

Европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон призова страните от Шенген миналата седмица да премахнат контрола по вътрешните граници до днес, за да позволят постепенно повторно отваряне за други държави от юли.

От Исландия до Гърция много ограничения за посетители от ЕС и Шенген ще бъдат облекчени от днес, но това не означава, че 420-те милиона жители на Шенгенската зона ще се върнат към безпрепятствено пътуване.

Испания няма да допуска чуждестранни туристи преди 21 юни, с изключения за някои испански острови.

На други места правото за пътуване ще зависи от това къде живее човек и накъде отива.

Гърция ще налага карантини на хората, пристигащи от редица летища в осем страни от ЕС. Чехия има система, която забранява достъпа на туристи от обозначени като "оранжеви" или "червени" държави като Португалия и Швеция.

Дания ще допуска туристи от Исландия, Германия и Норвегия, но не и Швеция, при условие че те си резервират престой за поне шест нощувки.
Наложената от Великобритания задължителна двуседмична карантина за посетители означава, че британците ще се сблъскат със същите ограничения във Франция.

Германия отмени от днес за повечето европейски страни глобалните предупреждения за пътуване, наложени преди три месеца. Външното министерство премахна предупреждението за пътуване до 27 страни в Европа от своя уебсайт.

От днес Германия също така спира да извършва гранични проверки, въпреки че те вече бяха отменени на много пропускателни пунктове.

Повече по темата четете в материала на Investor.bg