Чехия отваря границите си за туристи от 15 юни

С помощта на цветна скала тя определя кои са рисковите групи страни и при какви условия да влизат в страната

08:39 | 2 юни 2020
Обновен: 08:43 | 2 юни 2020
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

От 15 юни в Чехия без ограничения ще могат да влизат туристи от Германия, Швейцария, Полша, Хърватия, Финландия и Прибалтийските страни, обяви министърът на здравеопазването в страната Адам Войтех, пише Die Zeit.

В средата на март Чешката република наложи мащабна забрана за влизане с цел овладяване на коровирусната пандемия. Сега страната си служи със скала, в която отделните страни са обозначени с различен цвят според степента на безопасност – на тази база се преценява кои групи държави са рискови и при какви условия могат туристи от там могат да пътуват до Чехия.

С въвеждането на новия регламент предишните ограничения за трансграничните пътувания вече отпадат. Участниците от държави, отбелязани с червено и оранжево, трябва да приложат отрицателен тест за коронавирус при влизане в Чехия. Въпросните страни са Великобритания, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Испания и Швеция.

Повечето туристи в Чехия са от Германия. През миналата година бяха отчетени повече от два милиона германски гости в страната. Прага е особено популярна със своите исторически забележителности като Карловия мост. За да насърчи отново туризма, Прага вече раздава ваучери - тези, които се настанят в хотел за поне две нощувки, получават бонус точки, с които могат да влязат в градски музеи, зоологически и ботанически градини.

65-годишният чешки премиер Андрей Бабиш въведе стриктни мерки срещу разпространението на коронавируса преди в страната да има жертва на заразата, изпреварвайки Великобритания, която има най-висок брой на смъртните случаи в Европа, с над 10 дни. Министър-председателят направи носенето на предпазни маски задължително и затвори училищата и повечето магазини в страната. А Чехия е с един от най-малкото смъртни случаи в Европейския съюз.