В пандемията чешкият премиер най-накрая управлява страната си сякаш е бизнес

Лидерът милиардер показва добро справяне с кризата към момента

07:46 | 14 май 2020
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

От години насам Андрей Бабиш искаше да управлява страната си като компания. Коронавирусната пандемия най-накрая му даде този шанс, пише Bloomberg в свой анализ.

През 2017 г. кампанията на чешкия милиардер заложи на обещания правителството да е по-ефективно и да отстрани традиционните политици, които той определи за некомпетентни. Дори след като Бабиш размени управлението на бизнеса си за милиарди, за да стане премиер, той продължава да се оплаква от дългите, непродуктивни срещи, които приключват без взимането на бързи решения.

Това се промени през март. 65-годишният Бабиш въведе стриктни мерки срещу разпространението на коронавируса преди в страната да има жертва на заразата, изпреварвайки Великобритания, която има най-висок брой на смъртните случаи в Европа, с над 10 дни. Министър-председателят направи носенето на предпазни маски задължително и затвори училищата и повечето магазини в страната. А Чехия е с един от най-малкото смъртни случаи в Европейския съюз.

“Най-накрая имах възможността да управлявам страната като семейна компания”, заяви Бабиш пред чешкото радио Impuls миналата седмица. “Това беше ефективно и конкретно. Видяхме как мерките ни и решенията ни дават резултат. Това е голямата промяна”, добави той.

Бившите комунистически страни в Европа бяха по-бързи във въвеждането на мерките спрямо държавите в западната част на континента. За забавянето на международните метрополиси като Лондон, Париж или Мадрид причините са ясни най-малко заради размера им. И все пак действията на лидерите, които имат противоречия с ЕС през последните години, засилват позицията си у дома в решаващи времена.

Бабиш, чието нетно богатство достига 1.8 милиарда долара, по оценка на Bloomberg Billionaires Index, понесе и някои критики. Обществената подкрепа към неговата партия беше 26% миналия юни, когато премиерът беше разследван за злоупотреба с еврофондове и се изправи пред най-големите протести в Чехия след края на комунизма преди три десетилетия. През декември главният прокурор възобнови делото срещу Бабиш, който отрича всякакви неправомерни действия. Подкрепата към партията на Бабиш се повиши до 34%.

Чешкото правителство обяви извънредно положение на 12-ти март - повече от две седмици преди страната да отчете първия смъртен случай вследствие на коронавируса. Това позволи на Бабиш да взима решения бързо без обичайната процедура за публикуване на укази или коалиционни срещи.

След като обаче се спъна на пресконференции през първите седмици на пандемията, той упълномощи главният епидемиолог на страната да поеме поне тази част от задълженията му. Бабиш обаче отправя редовни обръщения към нацията. 

Критици на Бабиш твърдят, че някои от мерките са въведени твърде прибързано и показват как премиерът е свикнал да управлява компаниите си и да сключва сделки. Съдът постанови, че ранните усилия за ограничаване на движението на хората и затварянето на магазините са били незаконни.

Все още, в сравнение с лидерите на други страни в региона, Бабиш се възползва по-малко от политическата си роля. В съседна Полша правителството промени изборните закони в последната минута и отмени президентските избори, които бяха насрочени за 10-ти май. В Унгария премиерът Виктор Орбан въведе промени в закона, които му позволиха да управлява страната само с укази.

Трите страни общо имат 1547 смъртни случаи вследствие на коронавируса към 12-ти май, като общото им население е приблизително колкото това на Италия, която има 30911 жертви.

Следващите месеци ще покажат дали Бабиш ще успее да запази лидерството си по отношение на общественото доверие, след като чешката икономика, силно зависима от производството на автомобили и износа, възобнови дейност.

Очакванията на Чешката централна банка са БВП на страната да се свие с 8% през тази година, а през следващата година да се възстанови, отбелязвайки растеж от 4%.

Премиерът вече заяви ясно, че правителството ще търси начини да спести средства, въпреки че трябва да помогне за смекчаване на спада в икономиката.

“Аз съм от бизнес сектора. Знам какво значи да се пестят пари”, посочи Бабиш.