Как трябва да действа ЕС с непослушна Унгария?

Премиерът Виктор Орбан се възползва от коронавируса и прие закон, с който погази демократичните устои на блока

19:14 | 17 април 2020
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

На фона на коронавирусната пандемия, обхванала Европа, унгарският парламент прие закон, който позволи на премиера Виктор Орбан да управлява страната чрез укази, без да има поставен времеви лимит за това, пише Politico.

Ходът понесе критики от организации за защита на гражданските права и международни институции, които предупредиха, че това дава на унгарския лидер безпрецедентни права на управление по време на криза и нарушава демократичните устои. Членове на Европейския парламент изразиха опасения, че законът слага края на демокрацията в Унгария и призоваха за единен европейски отговор.

Какво обаче може да направи Европа?

Установяване на постоянен мониторинг

Според Дачиан Чолош, който е председател на групата “Обнови Европа” в ЕП, лидерите на страните членки в Европейския съюз трябва да предприемат мерки, с които да гарантират, че всички средства, отпускани на Унгария като част от следващия дългогодишен бюджет на блока, са свързани със зачитането на върховенството на закона в страната.

“Европейската комисия трябва да предложи подходящ механизъм, който да гарантира, че докато не бъде възстановена демокрацията в Унгария, всички фондове на ЕС, предназначени да облагодетелстват унгарски граждани, ще се управляват директно от институциите на блока”, смята още Чолош.

Той добавя, че всички проевропейски партии в ЕП, включително Европейската народна партия, трябва да осъдят мерките на унгарското правителство.

Следене на спазването на върховенството на закона

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс смята, че ситуацията в Унгария е повод за множество тревоги, като изтъква, че извънредните мерки, свързани с преодоляването на коронавирусната пандемия, трябва да зачитат демократичните устои.

Той посочва, че ЕК ще следи внимателно прилагането на мерките в Унгария, включително тези по отношение наказанията за разпространяване на “фалшиви новини”.

С грижа за реалната опасност

Според унгарския държавен секретар Золтан Ковач “законът ясно ограничава възможността на правителството да управлява чрез укази”, като служи в помощ за преодоляване на негативните ефекти от пандемията.

Ковач изтъква, че не смята, че ЕС трябва да предприема мерки по отношение на новия закон в Унгария.

“Блокът трябва да се фокусира върху намирането на начини да подпомогне страните в борбата им в вируса”, допълва той.

В помощ на унгарските проевропейци

Мнението на кмета на Будапеща Гергели Карачони е, че борбата с коронавирусната пандемия може да се провежда само на европейско ниво. Според него блокът трябва да се подсигури, че работи с истински свои партньори, а ако сред правителствата има негови врагове - какъвто е премиерът Виктор Орбан, то ЕС трябва да изгради отношения с общините, местните правителство, търговските съюзи, академичните институции и други организации в страната.

“За целта ЕС трябва да преработи схемите за финансова подкрепа по начин, който позволява повече европейски фондове - включително за регионално развитие и социални такива - да бъдат насочвани към местните партньори, като се предостави на тези участници по-голям авторитет за тяхното използване”, смята Карачони.

Той отбелязва още, че дори Унгария да е нарушила демократичните правила в блока, хората и местните организации в страната остават отдадени на изграждането на по-силна, единна и устойчива Европа.

“Ние имаме нужда от подкрепата на Брюксел”, добавя Карачони.