Унгария пренася тежестта от пандемията върху банките и политическите партии

Унгарската централна банка е единствената, която вдигна лихвите по време на кризата

16:29 | 4 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгарското правителство обеща да намали финансирането за политическите партии и да увеличи данъците за банките при първото си основно преразглеждане на бюджета, след като премиерът Виктор Орбан си осигури правомощия тази седмица да управлява чрез укази, съобщава Bloomberg.

Политическите партии ще загубят половината от държавното си финансиране през тази година, докато други мерки включват увеличаване на тежестта върху заемодателите и въвеждане на данък върху по-големите търговци на дребно, заяви началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан Гергели Гулаш.

Това ще увеличи разполагаемите средства за борба с пандемията от коронавирус и за възстановяване на икономиката до 1.35 трлн. форинта (3.96 млрд. долара).

Правителството също подготвя допълнителни бюджетни инициативи, които могат да възлязат на 22% от брутния вътрешен продукт и ще бъдат придружени от промени в политиката на централната банка.

Орбан се сблъсква с обвинения, че е използва кризата около Covid-19, за да увеличи властта си, като за това получи и критики от страна на страните членки на Европейския съюз.

Около 30 000 са загубили работата си в Унгария в резултат на пандемията, като всеки ден се регистрират 4000 нови безработни, заяви още Гулаш. Правителството разшири целта за фискалния дефицит за тази година до 2.9% от БВП спрямо 1% до сега.

Гулаш не е уточни как правителството ще събере планираните 55 млрд. форинта допълнителни приходи от банките. Кредиторите призовават за намаляване на банковия данък, за да се намали въздействието на мораториума върху всички плащания по кредити през тази година. Замразяването може да намали приходите на банките с 450 милиарда форинта през тази година, сочат оценки на Асоциацията на банките в страната.

Орбан взаимства от план, използван в първите години от завръщането си на власт през 2010 г., когато обложи кредиторите и големите фирми, за да финансира бюджетния дефицит. Тези мерки допринесоха за заглушено кредитиране и бавен растеж и бяха причина унгарските активи да постигнат по-ниски резултати спрямо другите страни в Източна Европа.

Правителството рискува ситуацията да се повтори, след като форинтът отслабва до рекордно ниските 369.5 форинта за евро тази седмица. Унгарската централна банка вдигна разходите за междубанкови заеми с почти 50 базисни пункта в опит да овладее спада - единствената държава в региона, която затяга политиката по време на кризата.