Страните от Източна Европа лекуват икономиките си със спасителни стимули

Само Полша обяви пакет от мерки на стойност 52 млрд. долара за борба с последствията от коронавируса

07:46 | 25 март 2020
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Страните от Източна Европа обявиха спасителни пакети за справяне с икономическите щети от коронавируса, тъй като затварянето на граници и замразяването на производства рискува навлизането на икономиките в рецесия, пише Bloomberg.

Правителството на Полша обяви пакет от мерки на стойност 52 млрд. долара, или 9% от брутния вътрешен продукт на страната, а чешкият премиер Андрей Бабиш насочи 40 млрд. долара за справяне с последиците от коронавируса. Унгария, Румъния и други нации също обявиха мерки за подкрепа на служителите и компаниите.

Мерките следват монетарните облекчения на някои от централните банки в региона. 

Анализатори намаляват прогнозите си за икономиките от региона на Източна Европа, като замразяването на дейностите на някои компании, затварянето на магазини и граници повдига притеснения за търговията в рамките на Европейския съюз.

"Искаме да преминем през следващите няколко критични месеца непокътнати", заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Най-дълбоката рецесия

Планът на Полша за подкрепа на компаниите и защита на пазара на труда предвижда подкрепа за изплащането на дълговете и социални мерки, включително гаранции за заеми и плащания за освободените временно от работа. 

Пакетът от стимули следва спешното намаление на основната лихва от централната банка тази седмица, включваща инжектирането на ликвидност от 70 млрд. злоти (17 млрд. долара).

Ограниченията, насочени за забавяне на разпространението на коронавируса, могат да свият БВП на Полша с 3.6% тази година, което би насочило страната към най-дълбоката рецесия от 90-те години на миналия век, твърдят икономисти от Morgan Stanley.

Правителството в Чехия вече осигури 4 млрд. долара за директна подкрепа на бизнеса и други 36 млрд. долара за индиректна подкрепа, предвиждаща гаранции за заеми. Държавата ще предложи безлихвени кредити за компаниите, като се обсъждат и други мерки, включително помощ за изплащането на заплати, за да се избегнат съкращения и увеличение на безработицата. Обявяването на мерките на Прага последва спешно намаляване на лихвите от Чешката централна банка в понеделник.

В Унгария са замразени всички изплащания по заеми за компании и граждани до края на годината и обяви данъчни облекчения за най-засегнатите индустрии, включително хотелиерския и ресторантьорския сектор. Кабинетът също ограничи лихвите, които банките могат да начисляват по нови потребителски заеми.

Очаква се правителството в Румъния да одобри мерки за подпомагане на компаниите при изплащанията на възнаграждения .на служителите, временно освободени от работа, и план за 10 млрд. леи (2,2 млрд. долара) за държавни гаранции в подкрепа на малкия и среден бизнес. 

България

Страната ни насочва 4.5 млрд. лв. в подкрепа на заетостта и бизнеса у нас на фона на коронавирусната пандемия. 

В този сума влиза капитализирането на Българската банка за развитие с 500 милиона лева. Заделени са и половин милиард лева, които ще бъдат използвани за гаранции на бизнеса да взема капитал в размер на 2.5 млрд. лв.

200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношетия.

Според премиера Бойко Борисов разходите за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори, от които 60% покрива държавата, а останалите 40% - работодателите, ще надхвърлят 1 млрд. лв. 

Правителството отделя още 500 милиона лева за увеличените разходи за заплащане в системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната.

Като мярка в подкрепа на бизнеса плащането на данъци е отложено до 30 юни.