Европейският трудов пазар е в по-добра позиция от американския на фона на пандемията

Държавите на Стария континент вече имат въведени редица мерки в подкрепа на служителите

11:31 | 24 март 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Трудовият пазар в континентална Европа е обект на рядка похвала от икономисти, тъй като неговите регулации могат да помогнат за предотвратяването на масова загуба на работни места по време на коронавирусната пандемия, пише Bloomberg.

Докато масовите съкращения са заплаха за САЩ, анализатори не очакват същото развитие в еврозоната, където законите често са по-тежки за компаниите, искащи да отстраняват служители, и насърчават задържането на работните места по време на кризи. Подобни регулации често са определяни като спирачки за растежа, но избухването на пандемията показа техните ползи.

“Моделът на европейския трудов пазар - който има добре познати трудности в справянето със структурните промени - е по-устоичив от американския, по отношение на големи, но временни шокове като коронавируса”, написа икономист на Goldman Sachs в бележка тази седмица.  

Очакванията са американският трудов пазар да понесе повече загуби от коронавируса, отколкото европейският. Графика: Bloomberg

Германия, Франция и Италия, чиито икономики представляват около две трети от еврозоната, въведоха мерки, които позволяват на служителите да получават възнаграждания, когато са временно отстранени от работните си места. Тези страни отговориха на кризата с въвеждането на програми за милиарди евро, включително в подкрепа на работодателите и техните плащания.

“Имам съобщение за компаниите: Ако имате трудности, не съкращавайте хора”, заяви министърът на труда на Франция Муриел Пенико миналата седмица. Той добави, че ако няма уволнения, възстановяването ще е по-бързо и по-стабилно.

Германия също възприе този подход. Икономическият министър Петер Алтмайер заяви, че правителствената цел е намаляване на несигурността и “нито една здрава компания не трябва да фалира заради коронавируса, нито да има загуба на работни места”.

Междувременно страните от САЩ до Великобритания се опитват да отговорят на случващото се на пазара на труда, опитвайки се вирусът да не засегне множество служители, с надеждата, че временните промени няма да доведат до устойчиви икономически загуби.

Ръстовете на безработицата скоро ще станат очевидни, посочват от Goldman Sachs. Очакванията на икономист на банката са за 5.5% ръст на безработицата в САЩ и по-нискък в Германия, която от години въвежда закони в защите на работещите.

След отминаването на пандемията икономистите очакват по-силно възстановяване в САЩ, отколкото в Европа обаче. Bloomberg Economics прогнозира американската икономика да се свие с 0.5% през 2020 г., далеч по-малко от свиването с 2% в региона на еврозоната.

Икономистите отдавна посочват липсата на гъвкавост на пазара на труда в Европа като част от причините икономиката ѝ да е по-малко динамична от тази на САЩ.

В скорошен доклад за глобалната конкурентоспособност Световният икономически форум класира САЩ на трето място по гъвкавост на пазара на труда. Германия беше на 18-то място, Франция - на 35-то, а Испания остана 58-ма. 

Франция улесни процеса за компаниите за получаване на държавно финансиране за служители, които не са на работа, и премахна тавана на заплатите. Италия значително разшири програмата си, за да позволи включването на компании с по-малко от 5 служители.

Германското правителство предостави плащания за временни служители и намали изискванията си за това каква част от работната сила на дадена компания трябва да бъде засегната, преди тя да може да кандидатства за субсидии. Трудовата агенция на страната регистрира 76.7 хил. заявления за отпуск миналата седмица, като Берлин очаква 2.2 млн. души да са засегнатите тази година, по информация на германския вестник Handelsblatt.

Служителите в Испания, които временно не са на работа, получават обезщетения за безработица. Правителството се опитва да насърчи компаниите да освободят временно персонала си, вместо да преминават към съкращения.