Германия помоли автопроизводителите за съдействие в борбата с коронавируса

Компаниите трябва да вземат решение за промяна в производството сами, VW вече изрази готовност

16:02 | 22 март 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство помоли местните автопроизводители да обмислят преминаването към производството на медицинско оборудване, включително маски и вентилатори, за да помогнат в борбата срещу бързото разпространение на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Искането представлява част от по-широките усилия на властите да използват инженерните и производствени ресурси на страната, за да се справят с тежкия недостиг на медицинско оборудване според запознати източници.

“Това е решение на компанията. Компаниите трябва да решат за себе си”, заяви говорителят на икономическото министерство на страната.

Политическите лидери в САЩ и Европа засилиха разговорите по отношение на включването на частните компании в борбата срещу вируса на фона на нарастващия брой на заразените и смъртните случаи.

Говорителят на Volkswagen заяви в изявление, че компанията е в напреднали разговори с властите и е създала международна работна група за проучване на възможностите. Въпреки че медицинското оборудване е ново начинание за Volkswagen, тя може да започне производство веднага, след като получи необходимата информация, добавя той.

Daimler, Мъск

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс заяви в събота, че компанията ще започне да изгражда производствен капацитет за предпазни маски в Китай и ще подкрепи германските власти с устройства за мерене на температура, маски, дезинфектанти и оборудване за диагностика.

Daimler посочи в изявление, че ще прекрати производството на превозни средства, но няма да започне да произвежда медицинско оборудване. VW и Daimler обещаха да дарят повече от 300 хил. предпазни маски от наличните им ресурси на здравни организации.

През изминалата седмица редица компании, които нямат връзка с индустрията за медицински изделия, предлагат да пренасочат производството във фабриките си, за да помогнат в борбата с коронавируса.

Ferrari и Fiat Chrysler водят преговори с най-големия италиански производител на вентилатори, за да помогнат за увеличаване на продукцията му, докато в САЩ General Motors заяви, че може да използва малко излишно фабрично пространство за изграждане на болнични вентилатори.

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, обяви в Twitter в събота, че е разговарял с Medtronic за възможностите за съвместна работа.