Китай оказва безпрецедентна подкрепа на Tesla заради коронавируса

Пекин предоставя на американската компания всичко необходимо за възобновяване на производството

12:50 | 18 март 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

След като разпространението на коронавируса доведе до недостиг на предпазни маски в световен мащаб, китайските власти побързаха да се подсигурят, че Tesla няма да остане без такива, пише Bloomberg.

Китайското правителство помогна на базирания в Калифорния производител на автомобили да осигури необходимите доставки, които му позволиха да възобнови производство в момент, когато много от конкурентите му все още бяха затворени.

Tesla получи 10 хил. маски и дезинфектанти, за които се изисква разрешение от правителството, термометри и други материали. Така компанията рестартира дейност във фабриката си близо до Шанхай веднага след края на удължената почивка за Лунната нова година, твърдят държавни медии.

Подкрепата за Tesla - която също включваше осигурено настаняване за някои служители на фона на разпространението на заразата, е емблематична за начинанието на Илон Мъск. Милиардерът се сблъска с неодобрение, след като реши да изгради първата си фабрика извън САЩ в Китай - дом на най-големия пазар за електрически автомобили в света. Той получи подкрепата на властите в Пекин, чиито отношения вече бяха обтегнаха с Вашингтон заради продължаващата търговска война.

Тази подкрепа е от решаващо значение за визията на Мъск да направи Китай централна част от автомобилните си амбиции. Тя служи и на Пекин като символ за усилията на правителството да отвори икономиката си и желанието за лидерство в електрическата надпревара в автомобилната индустрия.

Tesla беше засегната от разпространението на вируса в Китай, което накара клиентите да останат по домовете си, довеждайки до рекорден спад в продажбите на автомобили. Индустриалното производство в азиатската страна се срина с 13.5% през януари и февруари спрямо година по-рано при консенсусна прогноза за спад с 3%. Продажбите на дребно се свиха с 20.5% през периода в сравнение с прогнозирано понижение от 4%. Коефициентът на безработица скочи до 6.2% - абсолютен рекорд за Китай.

Освен със защитни материали, китайските власти са помогнали на Tesla с настаняването на стотици служители на компанията в страната и с транспорт от и до централата ѝ на фона на сътресенията, предизвикани от коронавируса. 

Shanghai Lingang Human Resources, подкрепяна от правителството агенция, която координира наемането на работна ръка в региона, заяви, че е помогнала на Tesla да добави над 100 нови работници след началото на епидемията, като също така е съдействала за следене за заразени и провеждане на онлайн интервюта.

Властите се опитват също така да гарантират, че доставчиците на части на Tesla в Китай възобновят производството си възможно най-бързо, заяви пред държавните медии длъжностно лице, което отговаря за подпомагането на компанията.

Въпреки че други автопроизводители, включително китайската Geely, също са получили маски и друга подкрепа от правителството, усилията за Tesla бяха широко разпространени в местните медии. Кадри на седани Model 3, които се сглобяват на фона на епидемията, бяха разпространявани от телевизиите и онлайн.