Илон Мъск критикува Бил Гейтс за покупката му на Porsche

Само преди броени дни ръководителят на Microsoft похвали Tesla за дейността ѝ

17:11 | 18 февруари 2020
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Бил Гейтс отправи комплименти към Tesla за това, че принуждава автомобилната индустрия да премине към производство на електромобили. Ако той обаче е очаквал мили думи в замяна от основателя на компанията Илон Мъск, то очевидно не би трябвало да говори за предизвикателствата, които все още предстоят, както и за новото си Porsche, пише Bloomberg.

Гейтс, милиардерът съосновател на Microsoft, говори миналата седмица за предизвикателствата пред намаляването на въглеродните емисии в борбата с климатичните промени. Той посочи, че автомобилната индустрия е „един от най-надеждните сектори“ в това отношение.

„И определено Tesla - ако трябва да назова една компания, която задвижва процеса, това е тя“, коментира Гейтс.

След това обаче Гейтс обсъди скорошната си покупка на Porsche Taycan. Той посочи, че спортният електрически автомобил е „много, много готин“, като отбеляза, че потребителите трябва да преодолеят всички притеснения относно електромобилите, които се предлагат в ограничен обхват и чието зареждане отнема повече време.

Когато поддръжник на Tesla изрази разочарованието си, че Гейтс е решил да купи Taycan вместо модел на компанията, Мъск отговори: „Разговорите ми с Гейтс бяха разочароващи“. 

Това не е първият път, в който 48-годишният Мъск се отнася пренебрежително към някой милиардер в Twitter. Ръководителят на Tesla постави под въпрос разбиранията на основателя на Facebook Марк Зукърбърг по отношение на рисковете от изкуствения интелект през 2017 г.

Миналата година Мъск засегна и Джеф Безос, след като главният изпълнителен директор на Amazon стартира проект, който може да конкурира тези на SpaceX.