Влиянието на коронавируса не подмина и Tesla

Регистрациите на нови автомобили на американския производител се свиват в Китай през миналия месец

12:31 | 27 февруари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Регистрациите на нови автомобили на Tesla се свиват с 46% в Китай през януари спрямо предходния месец на фона на заплахата от разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

3563 са регистрираните автомобили на Tesla в Китай през миналия месец, което е понижение спрямо регистрираните 6643 броя през декември, сочат данни на China Automotive Information Net. От регистрираните през януари автомобили 2605 са създадените в азиатската страна.

Данните за януари показват, че американския производител на електромобили не е имунизиран за предизвикателствата, с които индустрията се сблъсква. Китайският автомобилен пазар се насочва към трети пореден годишен спад, след като коронавирусът добави ново напрежение към това от забавящата се икономика и търговските спорове между Вашингтон и Пекин. 

Като цяло доставките на нови електрически превозни средства от автопроизводителите към търговците в Китай се свиват с 54% миналия месец според данни на Китайската асоциация на автомобилните производители.

Tesla започна да изпълнява доставки към клиентите си от новата си фабрика в Шанхай – първата ѝ извън САЩ, миналия месец, като се опитва да увеличи обемите, за да посрещне нарастващата конкуренция от BMW и Daimler.

Произведените в Китай модели помогнаха на компанията да увеличи регистрациите през януари спрямо същия месец на миналата година, когато те бяха едва 853.